Norveški mediji poročajo, da so reprezentančni kolegi nesrečnega plavalca našli nezavestnega na tleh v kopalnici po ponedeljkovem treningu v Flagstaffu v zvezni državi Arizona. Na treningu se je še povsem dobro počutil.

Čeprav je reprezentančni zdravnik Ola Roensen takoj začel reanimacijo in jo izvajal vse do prihoda reševalcev in med prevozom v bolnišnico, plavalcu ni bilo več pomoči. Po prevozu v bolnišnico v Flagstaffu so zdravniki le še razglasili njegovo smrt.

Prijatelji so dejali, da je bil pred tem plavalec videti dobro, predsednik norveške plavalne zveze Per Rune Eknes pa je sporočil, da je Dale Oen umrl zaradi zastoja srca.

Včeraj pred treningom je plavalec objavil zapis na Twitterju: "Še dva dni v našem kampu tukaj v Flagstaffu, potem pa nazaj v najlepše mesto na Norveškem, #Bergen".

Julija 2011 je Dale Oen v Šanghaju osvojil zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v disciplini 100 metrov prsno. Na olimpijskih igrah v Pekingu je plavalec osvojil srebrno medaljo, bil pa je tudi med favoriti za medaljo na prihajajočih OI v Londonu.