Po besedah avstralskega ministra za okolje Tonyja Burka so koale na seznam ranljivih vrst uvrstili v zveznih državah Novi Južni Wales, Queensland in Avstralski glavni teritorij. Kot je dejal minister, je število koal na nekaterih delih vzhodne obale Avstralije v zadnjih dveh desetletjih upadlo celo za 40 odstotkov, zato jih bodo tam dodatno zaščitili.

"Koale so značilne avstralske živali in imajo v družbi posebno mesto," je poudaril minister. Dodal je, da so mu ljudje dali jasno vedeti, da želijo simpatične kosmatince ohraniti za prihodnje generacije.

Pred prihodom Britancev leta 1778 naj bi v Avstraliji živelo več milijonov koal. Njihovo število je zaradi pobijanja koal zaradi njihovega krzna v 20. letih 20. stoletja drastično upadlo. Kljub prepovedi lova na koale si populacija teh živali ni nikoli povsem opomogla, tako da danes na celini po najbolj pesimističnih ocenah živi le dobrih 43.000 koal.

Okoljevarstveniki se že desetletja borijo za večjo zaščito koal, ki spijo okoli 20 ur dnevno in se hranijo izključno z evkaliptusovimi listi.