Guardiola je v zadnjih mesecih že večkrat namignil, da bi utegnil po koncu sezone zapustiti Barcelono in sedaj je tudi uradno potrjeno, da se bo to res zgodilo.

Guardiola je po težkem tednu, ko so Katalonci v osmih dneh doživeli tri neuspehe (poraz in remi proti Chelseaju jih je stal napredovanja v finale lige prvakov, sobotni poraz proti Realu pa verjetno naslova prvaka v Španiji), v sredo opravil daljši, kar triurni pogovor s predsednikom Barcelone Sandrom Rosellom, kjer sta se verjetno sporazumno dogovorila, da se uspešno sodelovanje po štirih letih konča. V tem času je Pep Barco popeljal do treh naslovov španskega prvaka in dveh zmag v ligi prvakov, skupaj pa je s klubom osvojil 13 lovorik.

Guardiola je na svojo željo pogodbo z Barcelono vselej podpisal le za eno leto, da se je proti koncu sezone lahko odločil, če želi še naprej voditi katalonskega velikana. Tokrat je očitno občutil, da je čas za spremembo. Da zapušča klub, naj bi pred uradno najavo odhoda zjutraj že sporočil tudi igralcem Barcelone.

"Žal mi je za vse zaplete zadnjih tednov. V Barceloni sem si vedno želel kratkoročno pogodbo, ker so zahteve tukaj tako visoke. Zdaj smo izpadli iz vseh velikih tekmovanj in zdaj je pravi čas, da sporočim svojo odločitev. Razlog je povsem enostaven. Štiri leta utrudijo vsakogar. Novi trener bo dal klubu to, česar sam ne zmorem več," je danes novinarjem povedal trener najboljšega kluba zadnjih let.

Bo eno leto počival ali pa ga bodo zvabili v Anglijo?

Veliko ugibanj se sedaj pojavlja o njegovi prihodnosti. Nekateri španski mediji namigujejo, da si bo Guardiola vzel prosto leto in si oddahnil od nogometa, angleški pa ga na veliko povezujejo s prihodom na Otok. Najbolj naj bi si ga želel Chelseajev lastnik Roman Abramovič, povezuje pa se ga tudi z vodenjem Arsenala, Liverpoola in celo Uniteda. V zadnjih dneh je bilo moč prebrati tudi namigovanje, da so stik z Guardiolo vzpostavili na angleški nogometni zvezi, saj še vedno iščejo najboljšo rešitev na mestu angleškega selektorja.

Glavni favorit za naslednika Guardiole naj bi bil Bielsa, a Rosell trdi drugače

Nič manj zanimivo ni vprašanje, kdo bo po odhodu Guardiole zasedel vroč stolček pri Barceloni? Nekako se zdi, da je največji favorit za njegovega naslednika trener Athletica iz Bilbaa Marcelo Bielsa, ki je klub ravno včeraj popeljal do finala evropske lige, z Barcelono pa se bo pomeril tudi v finalu španskega kraljevega pokala. Ostali kandidati za trenerja Blaugrane naj bi bili po mnenju španske Marce francoski selektor Laurent Blanc, trener Rome Luis Enrique, brezposelni Andre Villas-Boas ter trener Olympiacosa Ernesto Valverde.

A na današnji tiskovni konferenci je vse te namige zavrnil predsednik kluba Rosell, ki je za naslednika Guardiole vsaj zaenkrat imenoval kar njegovega dosedanjega pomočnika Tita Vilanovo, ki mu ga je predlagal športni direktor kluba Andoni Zubizarreta.


Guardiolo naj bi zamenjal njegov dosedanji pomočnik Vilanova. (Foto: daylife.com)

"Odločili smo se za Tita, ker je on prava garancija, da bo moštvo tudi v prihodnje nadaljevalo z istim načinom igre. Vedno smo govorili, da bomo rešitve za kadrovske težave najprej iskali znotraj našega tabora. Tako je bilo z igralci in je sedaj tudi s trenerjem. Vialnova dobro pozna moštvo, saj je bil prisoten pri vseh uspehih zadnjih let," je dejal nekdanji odlični vratar Zubizarreta.

Svojega domnevnega naslednika je komentiral tudi Guardiola: "Klub je povedal svoje. Tito je več kot sposobna oseba, a ne samo zaradi pomoči meni. Tudi igralci ga dobro poznajo in zato bo v igri Barcelone prišlo do zelo malo sprememb."