Prodaja najbolj priljubljenih pametnih mobilnikov na svetu je presegle pričakovanja analitikov. Apple je v prvih treh mesecih letošnjega leta prodal 35,1 milijonov iPhoneov, kar je 88 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Četrtletni prihodki so nanesli skupaj 39,2 milijarde dolarjev, kar je za 59 odstotkov več kot v enakem četrtletju lani. Analitiki v anketi organizacije FactSet so napovedovali 36,8 milijarde dolarjev prihodkov in 10,07 dolarja na delnico dobička, tako da je za Appleom novo izjemno dobro trimesečje.

Apple za tekoče četrtletje napoveduje prihodke v višini 34 milijonov dolarjev in dobiček okoli 8,68 dolarja na delnico. V prvem trimesečju je dobiček na delnico znašal kar 12,30 dolarja. Delničarji bodo od julija naprej začeli dobivati četrtletne dividende v višini 2,65 dolarja na delnico, od oktobra naprej pa namerava podjetja za odkup lastnih delnic v treh letih porabiti 10 milijard dolarjev.

Poslovni rezultati so cene delnic potisnili krepko navzgor, potem ko so zadnja dva tedna padale, med drugim zaradi slabšega števila aktivacij novih naročnikov preko telekomunikacijskih operaterjev Verizon in AT&T. Po zaprtju borz so se delnice Applea podražile za 7,8 odstotka oziroma 43,83 dolarja na 604,11 dolarja.

V svojem drugem četrtletju je Apple prodal tudi 11,8 milijona tabličih računalnikov ipad, kar je malce manj od pričakovanj analitikov, vendar pa še vedno več kot dvakratnik prodaje v enakem četrtletju lani. Marca je šla v prodajo nova, tretja različica ipada, prejšnja pa se prodaja s popustom za več kot 100 dolarjev.

Podjetje s sedežem v Cupertinu blizu San Francisca je v četrtletju prodalo tudi štiri milijone osebnih računalnikov, priljubljenih macov, in 7,7 milijona MP3 predvajalnikov ipod. Prodaja izdelkov je bila boljša na tujem kot v ZDA. Pametni mobilniki so se na Kitajskem prodajali petkrat bolje kot v enakem četrtletju lani.

Prodaja iphonov sedaj za Apple pomeni 58 odstotkov vseh prihodkov, pred tremi leti pa je ta delež znašal le 27 odstotkov. Četrtino vseh iphonov so prodali v Aziji brez Japonske. Tržna vrednost Applea je pred kratkim dosegla 600 milijard dolarjev, kar je pred tem leta 1999 uspelo le še Microsoftu. Trenutno je nekoliko pod to ravnjo.