Jama Ferranova Buža je zaradi ožin in globine zelo zahtevna za normalno raziskovanje, za reševanje ponesrečenih pa je še toliko težja, je povedal vodja operative Jamarske reševalne službe (JRS) pri Jamarski zvezi Slovenije Marko Zakrajšek. Vendar je ponesrečeni jamar, član Jamarskega društva Simon Robič iz Domžal, lahko reševalcem sam pomagal, ker so njegove poškodbe to dovoljevale.

Po dvigu na površje so poškodovanega jamarja, ki je padel približno šest metrov globoko in se ob tem poškodoval, so ob 4.35 predali reševalcem, ti pa so ga odpeljali v ljubljanski klinični center. Pri reševanju so sodelovali jamarski reševalci iz treh reševalnih centrov v Ljubljani, Postojni in Kranju, poškodovanemu pa so pomagali tudi jamarji, ki so se skupaj s poškodovanim v nedeljo spustili v jamo, je še povedal Zakrajšek.

Ferranova Buža nad Staro Vrhniko je najgloblja jama v porečju reke Ljubljanice - globoka je 350 metrov, dolga pa več kot dva kilometra. Odkrili so jo leta 2001, novembra 2004 pa so prišli do zdaj znanega dna jame, ki se deli na dva rova, gornji suhi rov večjih dimenzij in spodnji rov s potočkom. Doslej so raziskovalci v jami namerili več kot 2000 metrov rovov, vendar je pred njimi še veliko dela z raziskovanjem in merjenjem.