Odbor OECD za korporativno upravljanje je o spremembah upravljanja z družbami v državni lasti v Sloveniji razpravljal minuli petek in potrdil ugotovitve delovne skupine za podjetja v državni lasti in privatizacijo. S to se je konec marca srečala slovenska delegacija, ki sta jo sestavljala državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec in sekretarka v kabinetu ministra Šušteršiča Varja Holec. Predstavnikom OECD sta predstavila novelo zakona o upravljanju kapitalskih naložb, s katero je vlada AUKN odvzela domala vso samostojnost pri odločanju in to vrnila vladi oziroma ministrom. Medtem ko so po srečanju z ministrstva za finance javnosti poslali sporočilo, da OECD pozdravlja spremembe zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, je zdaj jasno, da temu ni bilo tako.

Delovna skupina je namreč pozdravila ustanovitev AUKN, neodvisne agencije, ki poroča neposredno državnemu zboru, kar pa so zadnje spremembe zakonodaje, tako OECD, močno spremenile. Čeprav je neposredni vladni nadzor nad agencijami, ki upravljajo z družbami v državni lasti, pogosta praksa držav članic OECD, pa to ne velja, ko je ministrstvom podeljena pravica, da ta odločajo o članih nadzornih svetov v državnih podjetjih in o glasovanju na letnih skupščinah. Poleg tega OECD skrbi, ali so trenutni nadzorni mehanizmi zadostni, da bi preprečili političen vpliv na odločanje uprav družb v državni lasti.

Po pojasnilih OECD jim je slovenska delegacija 27. marca v Parizu pojasnila, da so spremembe zakonodaje namenjene doseganju finančne stabilnosti družb v državni lasti, hkrati naj bi pooblastila za upravljanje s temi družbami tesneje povezali z odgovornostjo. Očitno jih niso prepričali, saj se v OECD sprašujejo, koliko so zadnji ukrepi usklajeni z ureditvijo, ki jo je Slovenija predvidela v času pristopanja k organizaciji. Slovenska delegacija je OECD pojasnila, da gre le za začasno ureditev in da bo enotno strategijo za družbe v državni lasti Slovenija sprejela do junija letos. V OECD bodo zato še počakali, preden bodo ocenili napredek Slovenije pri upravljanju družb v državni lasti.

katja.svensek@dnevnik.si