Gre za četrti s pretežno priseljenskim prebivalstvom, ki so na slabem glasu zaradi visoke stopnje kriminala, pa ne samo zaradi tega: pred nekaj meseci so muslimanski aktivisti s podobnimi lepaki Tower Hamlets razglasili za "območje homoseksualnosti", ženskam iz četrti pa zagrozili z ukrepanjem, če ne bodo nosile islamske tančice. Ker so se mestne oblasti izkazale kot neuspešne v boju proti kriminalu, obenem pa kot nerazumno strpne do homoseksualcev in promiskuitetnih žensk, se je Anjem v teh londonskih predelih odločil uvesti - šeriat.

"To je najboljši način soočanja s problemi pijančevanja, prostitucije in prestopništva, zaradi katerih trpijo angleška mesta," pojasnjuje ambiciozni mladi aktivist. "To pomeni, da v teh naših sektorjih muslimanska skupnost ne bo dovolila uživanja mamil, alkohola, pornografije, iger na srečo, podkupovanja in promiskuitete med spoloma, vsega tega zla, ki izvira iz zahodne civilizacije."

Na grozo in zgražanje britanske in svetovne javnosti se Anjem Choudary ne namerava ustaviti pri četrtih z visokim odstotkom priseljencev iz islamskih držav, ampak želi svoje nenavadne aktivnosti razširiti tudi onkraj Londona in celo na območja brez muslimanske emigracije!

"Že petindvajset sektorjev v Angliji vlada šteje za območja, kjer je skrajno nasilje postalo problem, in mi bomo šli v vse te kraje in tam vzpostavili svoja območja pod nadzorom šeriata," grozi Anjem. "Lahko računamo na stotine, če ne celo na tisoče ljudi, ki želijo v našem imenu sodelovati pri patruljiranju po ulicah. Pripravljenih imamo že deset do petdeset tisoč lepakov, ki jih bomo razdelili."

Zahodno od Bosporja je malo takih, ki jim ni zavrelo od pravičniškega srda, ko so brali to bizarno novico. Celo takšni, ki imajo Anjema utemeljeno za maloumnega idiota, ki mu ni treba posvečati posebne pozornosti, začno omahovati, ko jih spomnite, da se vedno vse začne z enim maloumnim idiotom. "Tudi Breivik je bil samo en," spomnijo novinarje zaskrbljeni državljani iz "šeriatskih" londonskih četrti, ne da bi slutili, kako dobro so zadeli poanto. Ni naključje, da se je na zloglasnega norveškega maloumnega idiota po njegovem napadu v Oslu skliceval tudi sam Anjem, ko je opozoril, da "mora biti muslimanska skupnost čuječa", saj je "tak napad zelo mogoč tudi tukaj".

Če namreč izključite pravičniški srd, globoko vdihnete in izdihnete ter si umirite živce in krvni tlak - ki je nevarno poskočil zaradi teh "zajebanih" militantnih muslimanov, ki so, kot stvari stojijo, zdaj zares prekoračili vse meje in bi radi uvedli šeriat tudi v vašem mestu -, če torej zaprete oči, pri sebi počasi preštejete do deset in spet odprete oči, boste presenečeni nad tem, kar boste videli.

Videli boste, da je koncept Anjema Choudaryja, naj je še tak maloumen idiot in čeprav to sploh ni bil njegov namen, pravzaprav - genialen.

Z uvajanjem šeriatskega prava v urejenih ali neurejenih, vsekakor pa naših mestih in četrtih, tam, kjer muslimanov in islama nikoli ni bilo, s prepovedjo prostitucije, mamil, cigaret, alkohola, glasbe, zabave, svobodne ljubezni, homoseksualnosti in neprimernih oblačil - skratka, z blazno in drzno prepovedjo tradicionalnih običajev in vrednot zahodne kulture - Anjem namreč ne počne nič takšnega, česar ne bi mi počeli v njegovi državi, njegovem mestu, njegovi četrti.

Genialno v tem radikalnem konceptu - ki zato, ker je ta skorajda zahodnjaški performans pravzaprav nenameren, ni nič manj genialen - je, da lahko končno tako vi v Ljubljani ali Mariboru kot mi v Splitu ali Zagrebu skupaj z meščani Londona občutimo isti pravičniški srd in visok krvni tlak, ki ga že leta, desetletja - zakaj ne stoletja - občutijo meščani nekih daljnih mestnih četrti v Iraku, Afganistanu, Libiji, Kuvajtu, Alžiriji, Maroku, Tuniziji ali Egiptu, po vsem širnem eksotičnem, skrivnostnem Vzhodu, po katerem podobni maloumni idioti na drogove javne razsvetljave lepijo rumene lepake o uvajanju zahodne demokracije, zahodnega prava, zahodnega kapitalizma, zahodne zabave, torej prav teh običajev in vrednot zahodne kulture, ki jih zdaj tako goreče branimo v Londonu. Skratka - zahodnega šeriata.

Prav v teh dneh so na primer svet obšle fotografije pripadnikov 82. ameriške zračne divizije, ki so se fotografirali z ostanki afganistanskih upornikov v južni pokrajini Zabul, s triumfalnim nasmeškom na enem od posnetkov, na katerem držijo v rokah odtrgani nogi bombaškega samomorilca. "Neprijeten incident", kot se temu reče v zahodni kulturi, je izzval - glej čudo - bes lokalnih prebivalcev, ki se še niso pomirili od zadnjega "neprijetnega incidenta" s sežiganjem Korana v vojaškem oporišču Bagram.

Ta bes, če verjamete ali ne, je enak vašemu, ki so ga izzvali idiotski Anjemovi lepaki. Takšen bes je nekega anonimnega Afganistanca pripravil do tega, da se je opasal z razstrelivom in se zaletel v check-point ameriške vojske: njegove odtrgane noge lahko vidite v svojih zahodnih časopisih, na fotografijah, ki jih je nekaj maloumnih idiotov posnelo ob uvajanju ameriškega šeriata v neki daljni afganistanski četrti.

Ohranite zato ta bes, ki ste ga občutili ob branju bizarne novice iz Londona: to je najdlje, kar ste se kdajkoli približali empatiji do prebivalcev tistih daljnih vzhodnih četrti. Vsekakor vam lahko pomaga, preden se Anjem Choudary s triumfalnim nasmeškom fotografira v vašem mestu, z vašo nogo v rokah.