Ta je namreč na Grilovo v začetku aprila naslovil ostro pismo, v katerem ji očita, da skoraj dve leti od stečaja velenjskega gradbinca še vedno ni objavila poročila o izpodbojnih tožbah. Te bi morala po oceni Dursa vložiti proti privilegiranim upnikom, ki jim je Vegrad prek povezanih družb v mesecih pred stečajem poplačal terjatve. Med njimi so po ugotovitvah Dursa, ki je davčni pregled v Vegradu opravil lani, tudi nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak in izvršni direktor za gradnje Matej Košič. Medtem ko sta Vegrad in njegovo invalidsko podjetje s kompenzacijo tik pred Vegradovim zlomom, avgusta 2010, Tovšakovi "zaprla dolg" iz naslova neizplačane plače v višini 7000 evrov, je Vegrad po ugotovitvah Dursa maja na enak način poravnal tudi 160.000 evrov, ki naj bi jih dolgoval Košičevemu podjetju Molet. Te sreče očitno niso imeli preostali delavci Vegrada, ki so terjatve morali prijaviti v bolj ali manj prazno stečajno maso.

"Že maja lani ste v poročilu o aktivnostih, ki ste jih opravili v prvem trimesečju, navedli, da pripravljate tožbe za izpodbijanje pravnih dejanj dolžnika, ki so bile vložene v drugem trimesečju leta 2011. V rednem poročilu ste navedli, da boste poročilo o teh tožbah dali, ko bo te vročene, a ga do danes nismo zasledili," je v dopisu Grilovi zapisali v Dursu. Pri tem so razkrili, da so stečajno upraviteljico Vegrada "že med samim pregledom seznanjali z ugotovitvami, ki bi lahko bile temelj za pripravo izpodbojnih zahtevkov".

To je Alenka Gril včeraj zanikala. Poudarila je, da je Dursov zapisnik prejela šele sedem mesecev po izteku roka za vložitev odškodninskih tožb. V odgovoru Dursu je pojasnila, da je ravno zaradi tega za pregled poslovnih knjig najela izvedenca in odvetniško pisarno Borut Soklič in odvetniki, ki je lani vložila šestnajst odškodninskih tožb. Tej je pomagala tudi odvetnica Darja Erceg, nekdanja prva nadzornica propadlega GPG.

A natančnejši vpogled v seznam toženih strank pokaže, da na njem ni velike večine od domnevno privilegiranih upnikov, na katere Grilovo opozarja Durs. Predčasnega poplačila plače Hilde Tovšak Grilova tako "ni zasledila", zato "ni bilo predmet preverjanja". 160.000 evrov vredne kompenzacije za podjetje v lasti Mateja Košiča pa Grilova ni izpodbijala, ker bi morala tožiti družbo Vegrad IN, ta pa nima premoženja.

Predčasno poplačilo so sicer vodilni v Vegradu, tako Durs, omogočili tudi družbi Kovinar v lasti Dušana Borošaka, domnevno dobrega prijatelja lobista Janeza Zemljariča. Dolg Kovinarju naj bi poravnal aprila 2010 s prodajo deleža v družbi Vegrad Vertikal v višini pol milijona evrov. Pri tem velja spomniti, da je eno od Borošakovih podjetij tik pred stečajem Vegrada od njegovega hčerinskega podjetja Grbina kupil stanovanjski objekt na Viču. S prevzemom dolga, odstopom terjatve in odobritvijo kredita v verigi Vegrad-Vegrad Vertikal-Grbina v višini 620.000 evrov naj bi se iz Vegradove zgodbe brez prevelikih prask izvlekel tudi prvi mož Krke Jože Colarič, ki je družbi pri nakupu večjega stanovanja v Celovških dvorih plačal predujem.

Tudi Vegradov svetovalec pri pripravi postopka prisilne poravnave Stane Droljc, kasneje tudi svetovalec SCT, je prek družbe SD Projekt junija 2010 prejel 87.600 evrov. Te je plačalo Vegradovo hčerinsko podjetje Vedela, a Grilova navaja, da je to določala že osnovna pogodba z Droljcem. Draganu Stojakoviću, nekdanjemu direktorju Vemonta, nesojenega "naslednika" Vegrada, ki je bil v lasti Vegradove pooblaščenke, pa so v Vegradu dovolili, da je posojilo namesto njim vrnil kar Vemontu, Durs pa v zapisniku omenja tudi izplačilo nagrade.

V davčni upravi so opozorili še na nekatere Vegradove posle iz let 2009 in 2010: predvsem na 6,8 milijona evrov vredno prodajo hal na Brnčičevi ulici v Ljubljani podjetju Milito v lasti Oskara Kocijana, sicer (nekdanjega) člana NSi, in prodajne pogodbe za Rotondo, s katerimi naj bi Vegrad zapiral 3,5-milijonski dolg do Hypo Alpe Adria Bank in Hypo Leasinga, ki sta bila ključna financerja Vegrada. Oba posla so v pisarni Borut Soklič in odvetniki ocenili kot "potencialno izpodbojna", a vložitve odškodninskih tožb zaradi različnih vzrokov (prazna stečajna masa itd.) niso predlagali.

primoz.cirman@dnevnik.si