Tik pred svojim odstopom je namreč upravni odbor ajdovskega gradbinca, ki ga do nadaljnjega še vodi Marjana Novak, Cestnemu podjetju Nova Gorica (CPG) prepustil večinski delež v koprskem Stavbeniku. Kot je razvidno iz dokumentacije, ki smo jo pridobili v uredništvu Dnevnika, Primorje za to, da je 51-odstotni delež v Stavbeniku pristal v rokah CPG, ni prejelo niti evra kupnine. CPG je namreč njegov večinski lastnik postal z dokapitalizacijo v obliki stvarnega vložka. Natančneje, v kapital Stavbenika je pretvoril za 1,87 milijona evrov terjatev, ki jih je imel do koprskega podjetja.

Te naj bi po neuradnih informacijah izhajale še iz začetka leta. Takrat naj bi Stavbenik od CPG odkupil njegove terjatve do Primorja. Že v zadnjih mesecih je bilo sicer v Ajdovščini mogoče slišati, da je CPG Primorju posojal denar za plače, zato ni izključeno, da je ajdovski gradbinec s prepustitvijo večinskega deleža v Stavbeniku dejansko poplačal CPG. Ta finančno-računovodska operacija pa zelo verjetno ne bo razveselila nekaterih preostalih upnikov Primorja, ki so svoje terjatve prek sodišča zavarovali s "plombo" na njegovem deležu v Stavbeniku. Ker se je ta čez noč zmanjšal za več kot polovico, se je tako zmanjšala tudi višina njihovega zavarovanja in posledično tudi možnost poplačila. Tudi zato ni izključeno, da bo kdo od upnikov posel razumel kot oškodovanje stečajne mase Primorja in ga zato skušal izpodbijati.

Čeprav o poslu od odgovornih včeraj popoldne ni bilo mogoče dobiti komentarja, je bolj ali manj jasno, da je v njegovem ozadju (pred)priprava na vse bolj verjeten stečaj Primorja. Že v zadnjih tednih se je tako veliko omenjala možnost, da bi prav okoli CPG zraslo "novo Primorje", ki bi od "starega" Primorja, d. d., prevzelo posle in del zaposlenih. Primorje naj bi tako na CPG, ki je za zdaj še v 97-odstotni lasti ajdovskega gradbinca, že prenašalo novejšo strojno mehanizacijo. Po naših podatkih je dokumente, ki so CPG omogočili prevzem večinskega deleža v Stavbeniku, podpisala glavna izvršna direktorica Gordana Višinski. Primorje pa je skupščino Stavbenika, na kateri je uradno odprlo pot vstopu novega "kapitala", izpeljalo 6. aprila, torej na dan, ko je NLB še drugič neuspešno skušala prodati delnice Primorja, zastavljene za posojilo njegovim nekdanjim menedžerjem z Dušanom Črnigojem na čelu.

Iz tega gre torej sklepati, da se je Novakova za scenarij B "reševanja" Primorja prek njegovih ostankov, združenih okoli CPG, odločila že takoj po omenjeni dražbi. Spomnimo pa, da so člani upravnega odbora v ponedeljkovi odstopni izjavi napadli tudi banke, ki bi po njegovem morale že v začetku meseca razlastiti Črnigojevo ekipo.

V Primorju so nam pojasnila o prodaji deleža obljubili za danes. V Primorju Holdingu, še vedno uradnem lastniku Primorja, ki po novem obvladuje nadzorni svet Primorja, prodaje "niso želeli komentirati, ker o njej ne vedo nič". Šele od Dnevnikovih novinarjev so za prodajo izvedeli predstavniki sindikatov. Te sicer zelo skrbi že prenašanje opreme iz ene v drugo povezano družbo. "Vodilni pravijo, da to ni sporno, mi pa ne mislimo tako. Če pride do stečaja, ne vemo, ali bo to kdaj v stečajni masi," pravi Ilija Vukoje, predstavnik sindikata KS 90 v Primorju.

primoz.cirman@dnevnik.si

natasa.ozebek@dnevnik.si