Kritike je bila država deležna tudi kot lastnica največjih bank, torej NKBM in NLB. "Finančno prestrukturiranje bi morali spremljati ukrepi za povečanje poslovne usmerjenosti bank, ki so pod nadzorom države. Pri tem bi bilo treba odpraviti dolgoletne pomanjkljivosti pri njihovem upravljanju, ki jih je izpostavila kriza," so ugotovili člani misije IMF v Sloveniji pod vodstvom Vassilija Prokopenka. IMF še predlaga, da se nadzor finančnih institucij dopolnjuje z makrobonitetnim nadzorom, ki naj bo usmerjen v stabilnost finančnega sistema kot celote.

Ugotovitev predstavnikov IMF, da je trenutna kriza močno prizadela slovenski finančni sistem, slovenskih oblasti verjetno ni presenetila. "Kaže, da proces razdolževanja, ki se je začel leta 2009, še vedno traja," je ena od ugotovitev misije IMF. Slabo poslovanje poslovnih bank je po njihovem predvsem posledica izpostavljenosti do gradbenega sektorja in obremenitev, ki so prizadele nekatere banke. Banke imajo izgube iz poslovanja zaradi precejšnjega poslabšanja kreditne kakovosti in s tem povezanega zvišanja oslabitev za izgube iz posojil.

Slovenija je gostila misijo IMF od 4. do 16. aprila, v okviru obiska pa so se med drugim srečali s predstavniki ministrstva za finance, Banke Slovenije, Agencije za zavarovalni nadzor, Agencije za trg vrednostnih papirjev ter s predstavniki največjih zavarovalnic in šestih bank. Predstavniki IMF so zagotovo bili v NLB, kjer na naša vprašanja sicer niso odgovorili, izvedeli pa smo, da so bili tudi v NKBM. Da so se srečali s predstavniki IMF, so nam potrdili v Abanki. Za pregled kapitalskega trga Slovenije je bil po naših podatkih zadolžen Richard Britton.

Po naših informacijah pa predstavniki IMF niso bili edini, ki so te dni proučevali stanje finančnega sektorja v državi. Tako naj bi Banka Slovenije pred kratkim v svojih prostorih organizirala srečanja med predstavniki Evropske centralne banke (ECB) in predstavniki posameznih poslovnih bank. Vsaka od njih naj bi se s predstavniki ECB srečala posebej. Slovenija je ena od 18 držav, katerih finančni sektor bo letos v skladu z načrti ocenjeval IMF. Ta meni, da so se vse države v krizi naučile, da imajo lahko težave finančnega sektorja uničujoče posledice za zdravje gospodarstva.

katja.svensek@dnevnik.si