Odločitev slovaškega strokovnjaka, ki se je v Sloveniji že povsem udomačil, je presenetila. Glede na krizo vodenja v športu, kamor spada tudi splošno krčenje proračunov, predvsem v Smučarski zvezi Slovenije, je bila prva misel, da je Hudač zapustil slovenski smučarski tek zaradi morebitnega poskusa nižanja pogodbenih zneskov.

Mitja Praznik, predsednik zbora in odbora za smučarski tek, pravi, da ta teorija ne drži. "SZS je imela možnost, da bi do konca marca lahko poskušala spremeniti dele pogodb, vendar se za to nismo odločili. Z napredkom tekačev, ki jih je vodil v zadnji sezoni, sicer nismo zadovoljni, ne mi, ne tekači, ne Ivan kot trener. Vendar strokovni svet ni imel pripomb. Kot vrhunskega trenerja smo ga želeli zadržati. Proračunsko bi že 'stisnili'. Dolgo sem se trudil, da bi ga prepričal, naj ostane. Tudi sam si je vzel dodaten čas za razmislek. Lahko bi tudi spremenili obliko sodelovanja," je razkril Praznik in zatrdil, da si po prekinitvi pogodbe niso zaprli vrat. "Kadar koli je dobrodošel. Smo pred dilemo, ker nimamo dovolj trenerjev."

Da v tej zgodbi ni afere ali druge finančne drame, so potrjevali tudi drugi viri. Varovanci Ivana Hudača to zimo niso premaknili nobenega mejnika, čeprav se je trudil z njimi. S profesionalnim pristopom, z ogromno dela. Fantje mu niso bili dorasli. Mnogim je jasno, da 10 mesecev trdega dela brez posebnega talenta še ne naredi šampionov. Verjetno je bil prav preskok iz dobe Petre Majdič med mlade mucke prehud. Zadnji mesec je obstajala možnost, da bi Hudač prevzel žensko reprezentanco namesto Vladimirja Korolkeviča. Vendar med tekačicami ni bilo velikega odobravanja tovrstne spremembe. Morda tudi zaradi tega Hudač ni našel novega izziva. Je le vajen dela na najvišji svetovni ravni. Tam, kjer odloča čisti športni profesionalizem in je ta viden na najbolj odločilnih tekmah, ne pa v slovenskem pokalu. Marko Gracer, vodja reprezentanc, pravi, da se bo z Ivanom Hudačem po prvem maju, ko pride s počitnic, še pogovoril. Vendar ker so prek spletne strani FIS že objavili, da je Hudač prost, je ta že na trgu. Medtem pa bo kakšen dan hišnik.