V vintage slogu

Vrata v celomesečno dogajanje bo potisnilo odprtje razstave Magnum's First: The Face of Time v Galeriji Jakopič. Ta bo postavila na ogled rekonstrukcijo prve skupinske fotografske razstave slovite agencije Magnum iz leta 1955. 83 originalnih črno-belih vintage izdelkov slavnih fotografov, kot so Robert Capa, Marc Riboud ali Erich Lessing, drži skupaj tematika fotografskega humanizma. Ob razstavi bo osvetljen tudi pomen omenjene agencije za razvoj reportažne fotografije. "Ljudje, ki so zagnali agencijo Magnum, so verjeli, da fotografije lahko resnično spreminjajo svet," je pojasnila kustosinja razstave Marija Skočir.

Osrčje festivala bo tvorila skupinska razstava Aftermath/Changing Cultural Landscape, postavljena v Narodnem muzeju Slovenije, ki kot del širšega projekta raziskuje in obravnava tendence družbeno angažirane sodobne fotografije na duhovnem teritoriju nekdanje Jugoslavije. Vsebinsko lepilo razstavljenih izdelkov je politični, ekonomski in ideološki prevrat v preteklih dveh desetletjih na omenjenem območju.

Iz oči v oči s kritiko

Sekcija Exposure/Izpostavitev se bo osredotočila na sodobno fotografijo iz posameznih regij. V tem okviru bodo v MAO na ogled fotografska dela kultne skupine Grupa Junij, motor katere je bil Stane Jagodič, sodobna domača fotografija pa bo predstavljena tako prek samostojnih razstav posameznih fotografov kot tudi skozi skupinske predstavitve v mariborski galeriji Stolp. Obiskovalci se bodo lahko zbližali tudi s sodobno poljsko in slovaško fotografsko produkcijo.

Kot festivalsko novost organizatorji ponujajo Portfolio Review, prvi dogodek pri nas, na katerem bo deset mednarodno priznanih fotografskih strokovnjakov "iz oči v oči" vrednotilo zamrznjene podobe, ki bodo prispele na natečaj. "Zdi se nam neprecenljivo, da se bodo lahko tudi amaterji soočili z neposredno dvajsetminutno kritiko vrhunskih strokovnjakov," se nad novostjo navdušuje Dejan Sluga.

Ker je festival letos postal novi polnopravni član mednarodne asociacije European Month of Photography, se bo v galeriji Photon naselil skupni projekt te mednarodne mreže. Pod naslovom Mutations - Moving Stills bo pod drobnogled postavljena naveza med fotografijo in videom.