Vseh dvajset mineralov

Prehrana mora človeku zagotoviti dvajset mineralov, ki jih delimo na makrominerale (natrij, kalij, klor, kalcij, magnezij in fosfor) in elemente v sledeh (železo, baker, cink, mangan, selen, jod, krom in bor). Mleko vsebuje vseh dvajset mineralov, ki se v mleku nahajajo v takih kemijskih oblikah, ki omogočajo dobro absorpcijo v črevesu in visoko izkoristljivost. Če vzamemo povprečne priporočene dnevne vnose za kalcij, magnezij, fosfor in cink, s tremi obroki mleka ali mlečnih izdelkov (pribl. 0,5 litra), pokrijemo približno 55 odstotkov priporočenega vnosa kalcija, 15 odstotkov magnezija, 63 odstotkov fosforja in 20 odstotkov cinka. Hranilna kakovost mleka in mlečnih izdelkov pa ni izvrstna samo zaradi mineralov in hkrati vitaminov, beljakovin ter laktoze, temveč zaradi kombinacije sestavin, ki se odlično dopolnjujejo.

Neomejene možnosti za oblikovanje funkcionalnih živil

Vse bolj priljubljeno postaja dizajnirano mleko, tj. mleko z manj nasičenih in več nenasičenih maščobnih kislin, z izboljšanim aminokislinskim profilom itn. Poleg tega je mleko izvrstna surovina za oblikovanje funkcionalnih izdelkov. "Raznolikost funkcionalnih živil, ki jih lahko razvijemo, je omejena z našo domišljijo," je leta 2006 zapisal ameriški raziskovalec J.T. Spence, ki je funkcionalna živila združil v štiri tipe. Mlečne izdelke lahko najdemo v vseh.

Ojačeni izdelki - izdelki s povečano vsebnostjo obstoječega hranila (izdelki, obogateni s kalcijem, vitamini, antioksidanti Q10)

Obogateni izdelki - dodatek novih hranil, sestavin (izdelki obogateni s pro- ali prebiotiki)

Spremenjeni izdelki - zamenjana ali modificirana sestavina (izdelki z maščobnimi nadomestki, hidrolizirano mleko)

Izboljšana surovina - spremenjena surovina (mleko z manj nasičenih maščob, z več omega maščobnih kislin)