Ko smo predstavnike OZS v telefonskem pogovoru povprašali, ali resnično pripravljajo referendum med člani, na katerem naj bi ti odločali o ukinitvi obveznega članstva, je bilo njihovo nezadovoljstvo več kot očitno. "Ste dobili kakšno informacijo v zvezi s tem," so nam odgovorili z vprašanjem in želeli, da jim posredujemo vprašanja. Da bo OZS 25. aprila po območnih zbornicah člane spraševala o mnenju glede ukinitve obveznega članstva, nam je sporočil eden od obrtnikov. Hkrati je zatrdil, da zbornici ni v interesu, da bi se to razvedelo, saj je nezadovoljstvo med člani zelo veliko.

"Članstvo v zbornicah bo prostovoljno, razen v primerih, ko se članstvo z referendumom na ravni povezovanja v zbornico odloči za obvezno članstvo," piše v koalicijski pogodbi. Če bi OZS torej uspelo izvesti referendum, na katerem bi člani potrdili obvezno članstvo, bi se ognila ukinitvi obveznih članarin. A OZS svojemu članstvu očitno ne zaupa, da bo to sprejelo "pravo odločitev". Glede na to, da dober teden pred glasovanjem nikogar niso obveščali o prihajajočem referendumu, zelo nejevoljni pa so bili tudi, ko smo jim v zvezi s tem vprašanja zastavili mi, je vprašanje, kdo bi 25. aprila dejansko odločal o usodi več kot 52.000 članov, ki zborničnemu sistemu na leto plačajo več kot 15 milijonov evrov.

Vsak član zbornice prejme vsak mesec revijo Obrtnik, a se predstavnikom zbornice očitno ni zdelo potrebno, da bi svoje člane o glasovanju glede ukinitve obveznega članstva obvestili v reviji. Tudi na spletni strani OZS člani zbornice ne bodo zasledili ničesar o načrtovanem glasovanju. "OZS ima izdelan sistem obveščanja svojih članov, ki ga je v preteklosti in ga bo tudi v bodoče uporabljala pri obveščanju svojega članstva," so v zbornici odgovorili na vprašanje, kdaj so člane nameravali obvestiti o glasovanju in zakaj jih niso obvestili v reviji Obrtnik ali na spletu.

V OZS nam niso želeli uradno potrditi niti, da naj bi "skrivnostni" referendum potekal 25. aprila. "OZS bo sledila priporočilom iz koalicijske pogodbe tako, da bo preverjala interes svojih članov," so povedali, ko smo jih spraševali o datumu referenduma. So pa jasno pokazali, da se ne bodo posebej trudili pridobiti mnenja večine svojih članov. "V Sloveniji je bilo v zadnjih letih izvedenih že veliko referendumov in vsem so znana dejstva glede referendumskega odločanja," so odgovorili na vprašanje, ali so si postavili kakšno mejo glede udeležbe. Ob tem so očitno spregledali vsakokratne večmesečne razprave glede vsebine, o kateri se odloča na referendumih.

katja.svensek@dnevnik.si