Eszterhas trdi, da Gibson nikdar ni želel posneti kvalitetnega filma o Judih, temveč je celo zgodbo izkoristil, da bi se "opral“ obtožb o antisemitizmu, poroča Huffington Post. Spor je nastal, ko sta se Gibson in produkcijska hiša Warner Bros. odločila, da ne bosta uporabila Eszterhasovih uslug pri pisanju scenarija, scenarist pa je prepričan, da je edini razlog za to, ker Gibson "sovraži Jude“.

V pismu Gibsonu očita, da je ob več priložnostih Jude označil za "izmikovalce pečicam“ (oven-dodgers) oziroma tiste, ki so se uspeli izogniti holokavstu.

Na očitke se je s svojim pismom odzval tudi Mel Gibson, ki zanika obtožbe in pravi, da je Eszterhasovo razočaranje zaradi zavrnjenega scenarija edini razlog za napad. "V nasprotju s tvojimi trditvami, da ta film izkoriščam, samo da bi si popravil načet ugled, sem na tem projektu delal 10 let, delo na njem pa sem javno razglasil pred osmimi leti. Verjamem, da bi načelni človek, kot se predstavljaš, izstopil od projekta, če bi resnično verjel, da sem oseba, kakršno predstavljaš v pismu,“ je dodal Gibson.

Očitki naklepa umora

Poleg antisemitskih očitkov pa je scenarist v pismu Gibsona obtožil tudi, da je norel okoli Oksane tudi potem, ko sta se dogovorila o skrbništvu nad skupno hčerjo. "Tedaj si bil še bolj ekspliciten glede svojih groženj. Pravil si, da jo boš ubil, da boš naročil umor. Trdil si, da si spoznal dva FBI agenta, ki ti jo bosta pomagala umoriti.“

Obtožbe verjetno ne bodo pomagale Gibsonu pri očiščenju svojega načetega ugleda, kakšen vpliv pa bodo imele na uspeh filma o judovskem vojskovodji, čigar zmaga med makabejskimi upori in ponovna posvetitev in delovanje jeruzalemskega templja v drugem stoletju pred našim štetjem je bila navdih za Praznik luči oziroma Hanuko, pa ni mogoče napovedati. Gibsonovi filmi so navkljub škandalom v preteklosti zabeležili velike zaslužke v kinematografih. Apocalypto, ki je izšel šest mesecev po enem od Gibsonovih škandalov, naj bi stal okoli 40 milijonov dolarjev, v kinematografih pa naj bi zabeležil več kot 120 milijonov dolarjev zaslužka.