Strokovni svet panoge za alpsko smučanje je na svoji zadnji seji k odstopu pozval glavnega trenerja moške smukaške ekipe. Schaffer pa je danes sporočil, da nepreklicno odstopa z mesta glavnega trenerja.

"Za menoj je lepa in dobra izkušnja. Vesel sem, da sem jo lahko doživel. Dosegli smo nekaj odličnih uspehov, žal pa tudi kakšen neuspeh, kar je sestavni del športa. Na žalost mi ni uspelo, da bi delo in rezultate iz svojih prvih dveh let prenesel tudi v preteklo sezono. Rad bi se zahvalil Smučarski zvezi Slovenije, ki mi je omogočila optimalne pogoje za delo, ki pa mi jih v tej sezoni ni uspelo unovčiti v rezultatskem smislu," je po odstopu za smučarsko zvezo povedal avstrijski strokovnjak.

Jerman: "Tudi tekmovalci smo bili zelo nezadovoljni z njegovim pristopom in delom."

Vzdušje v ekipi, zlasti v minuli sezoni, ni bilo najboljše, kar so potrdili tudi reprezentanti sami, sezona pa se je tudi po rezultatski strani končala pod pričakovanji. "Mislim, da je ta odločitev zelo smotrna. Dejstvo je, da je bilo samo vzdušje v ekipi, sploh v letošnji sezoni, zelo klavrno, vsaj sodeč po podatkih, ki sem jih pridobil v pogovoru s fanti. Ni se našla tista energija, ko bi lahko vzpostavili enakovredno zaupanje z ene in druge strani. Zato gre za potezo, ki jo je treba spoštovati, in mislim, da je to dobro tudi za nas. Nazadnje smo bili tudi tekmovalci zelo nezadovoljni z njegovim pristopom in delom in je bila njegova odločitev o odstopu v bistvu kar vzajemna," je dogajanje pokomentiral smukaški veteran Andrej Jerman.

"V prvem letu, ko je prišel 'Burki', je bilo nedvomno videti dvig celotne ekipe v hitrih disciplinah. Nenazadnje sem pod njegovim vodstvom dosegel drugo zmago v karieri, Andrej Šporn je prvič stopil na stopničke, pa tudi ostali fantje so naredili korak naprej, ampak se je nato začelo nazadovanje in so začeli padati tudi rezultati," je še dejal Jerman, ki je zaradi poškodbe in kasnejše operacije kolena izpustil večino minule sezone.

Makuc o njegovi zamenjavi: "Za strokovnjake iz tujine nismo zanimivi, prednost bomo zato dali domačim trenerjem."

Strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc novega trenerja, ki bi zapolnil trenersko vrzel še nima, pričakuje pa, da bodo novega stratega, ki bi ekipo pred olimpijskimi igrami v Sočiju popeljal na še višjo raven, poiskali še do konca meseca, hkrati z dokončnim oblikovanjem ekip za novo sezono.

"Schafferja smo kot izrednega strokovnjaka želeli zadržati v naših programih, kljub vsem pomanjkljivostim, ki so se pojavile v delovanju ekipe in slabšanju komunikacije z reprezentanti, vendar nam ni uspelo najti skupnega jezika, zato se je on umaknil iz strokovno-etičnih razlogov. V tem trenutku smo tako postavljeni pred dejstvo, da moramo poiskati zamenjavo. Konkretnih imen nimam, se pa moramo zavedati dejstva, da za strokovnjake iz tujine nismo zanimivi s tem, kar jim lahko ponudimo. Prednost bomo zato dali domačim trenerjem. Vemo pa, da tudi prav veliko domačih strokovnjakov za hitre discipline nimamo," je dileme opisal Makuc.

Vodja smučarske stroke je prepričan, da so slabši rezultati hitre ekipe predvsem posledica slabšanja komunikacije trenerja s tekmovalci. "Daleč od tega, da bi zagovarjal, da bi lahko tekmovalci zamenjali trenerja, vendar je včasih situacija res taka, da je treba ugrizniti v kislo jabolko menjave trenerja, kar pa naj bi se zgodilo v alpskem smučanju čim manjkrat. Sam zagovarjam delo na dolgi rok, rezultati se gradijo počasi. Včasih pa je treba reči tako ne gre več in to je bilo zdaj v tem trenutku očitno v tej ekipi tako," je povedal Makuc.

Schaffer se je moški ekipi za smuk in superveleslalom pridružil po koncu sezone 2008/2009, v reprezentanco ga je pripeljal tedanji glavni trener in vodja moške smučarske reprezentance Urban Planinšek, ki je marca 2010 zapustil Slovenijo in trenutno pomaga ruski smučarski reprezentanci. Schaffer je na čelu moške smukaške ekipe ostal tudi po obsežnih zamenjavah v v krovni smučarski organizaciji.