Slovenski sistem pokojninskega zavarovanja je v preteklih letih doživel korenite spremembe, nekatere nove pa se obetajo v bližnji prihodnosti. Do zdaj je jasno predvsem eno: vsak mora prevzeti večji delež odgovornosti pri skrbi za svoj življenjski standard po upokojitvi.

Tako kot drugod v zahodnem svetu je tudi v Sloveniji stopnja rodnosti majhna, pričakovana življenjska doba pa je vedno daljša. Aktivno prebivalstvo prevzema vedno večje finančno breme skrbi za upokojence. Grožnja tega dolgoročnega bremena je spodbudila odločitev, da je potrebna reforma pokojninskega sistema. Medtem ko nam bo obvezno pokojninsko zavarovanje (prvi steber) še naprej zagotavljalo socialno varnost, moramo že v aktivni dobi sami poskrbeti za dodatno zavarovanje našega standarda po upokojitvi. Temu sta namenjena druga dva pokojninska stebra.

Drugi pokojninski steber tvori prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje; vanj se lahko vključimo individualno ali pa kolektivno v okviru podjetja, kjer smo zaposleni. Medtem ko je v kolektivne pokojninske načrte v Sloveniji vključenih že več kot 400.000 varčevalcev, so se za individualno varčevanje odločili le redki. Razlogi za to so majhne davčne stimulacije, slab neto donos (zaradi stroškov vodenja) in pri zelo dolgi vezavi nejasen končni donos.

vir: Zveza potrošnikov Slovenije