Pri tem pa Kartagina ni bila edina, saj so brezplačnik s svojimi oglasi napolnile tudi številne druge družbe, ki sodijo v Žlendrovo in Bandićevo omrežje. Med drugim je v njem odkup karamboliranih vozil in zlata oglaševala Bandićeva družba Share, podobno kot tudi družbi PDA (poravnava.si) in FMS Skupina Smiljana Hostnika.

Poslovanje mreže Žlenderjevih in Bandićevih podjetij očitno ne more ustaviti niti tržni inšpektorat, ki se je sredi februarja davčni upravi že poslal obširno poročilo, pri nadzoru pa prav tako že sodelujejo tudi s policijo. Tržni inšpektorat je češki Kartagini sicer konec lanskega leta prepovedal sklepanje kreditnih pogodb s slovenskimi potrošniki, vendar družba prepovedi očitno ne upošteva. Prav tako Kartagina doslej še vedno ni plačala 37.500 evrov globe, njen direktor Marko Štelcl (direktor več podjetij, povezanih z Žlenderjem) pa 3750 evrov globe. Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić pojasnjuje, da odločba o prekršku še ni pravnomočna, saj je Kartagina na sodišče vložila zahtevo za sodno varstvo. Ker Žlender posojilne posle vodi prek tuje družbe, to otežuje tudi delo tržnega inšpektorata, ki ima velike težave pri vročanju odločb in pridobivanju podatkov za preiskavo.

Grlićeva je sicer postopek nadzora uvedla tudi proti družbi SS Smiljana Hostnika, ki nastopa kot kreditni posrednik Kartagine, in ji prav tako prepovedala sklepanje kreditnih pogodb. Podobno kot Kartagina se je tudi Hostnik na odločbo pritožil, na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pod vodstvom Radovana Žerjava o pritožbi še niso odločili.

Glede na to, da celotna mreža podjetij, ki se razprostirajo preko Slovenije, Hrvaške, Srbije in Češke, razpolaga z najmanj 14 milijonov evrov premoženja, posojila pa odobrava tudi po 10-odstotni mesečni obrestni meri, ji vsak dan delovanja tako prinese med 5000 in 20.000 evri zaslužka. Natančnega finančnega stanja celotne mreže podjetij sicer ni mogoče ugotoviti, saj so številne družbe tako lastniško kot tudi poslovno prepletene, nekatere najbolj dejavne družbe pa svojega poslovanja sploh ne razkrivajo.

matjaz.polanic@dnevnik.si