Italijani čez mejo po davčne številke, kasneje za njimi izginejo vse sledi

V prvem primeru gre za podjetja DVD-Teh, Eksite, H. L. Elektronika, Remetal in VLM, ki so jih Italijani ustanavljali različno, nekatera v letih 2008 in 2009, druga pa šele lani. Prav vsa imajo sedež v obmejnem predelu, bodisi v Novi Gorici bodisi v Šempetru pri Gorici. Kmalu po ustanovitvi oziroma po pridobitvi davčne številke so njihovi prihodki poskočili v višave, danes pa so praktično vsa podjetja pred stečajem. H. L. Elektroniko je takšna usoda že doletela, preostalim pa so upniki, verjetno Durs, blokirali vse račune.

Medtem sta bili podjetji AOS in Koptronika, ki so ju Italijani ustanovili v Biljah oziroma Kopru, na seznam osumljenih utajevalcev DDV pa sta prišli med letom 2010, že izbrisani. Da bi davčne in druge obveznosti, ki so ostale za njima, poravnali skrivnostni tujci, je zelo vprašljivo, saj bi jih morali na Dursu najprej sploh najti. Na roko jim ne gre niti zakon, ki je začel veljati novembra lani, po katerem družbeniki izbrisanih družb ne odgovarjajo več za njihove obveznosti.

Kot so nam pojasnili na Dursu, se davčni zavezanci na seznamu znajdejo takrat, ko jim na podlagi nadzornega postopka prekličejo identifikacijo za namene DDV. "Gre predvsem za slamnate oziroma tako imenovane 'missing trader' družbe, kjer je zavezanec identifikacijo za DDV uporabljal za to, da je drugim davčnim zavezancem neupravičeno omogočal odbitek vstopnega DDV oziroma je kako drugače sodeloval pri utaji DDV," so navedli.

Vsako osmo podjetje izgine na Kosovelovi ulici 16 v Celju

Durs je letos ukrepal tudi proti podjetjem Ahat, Lotos EM, Savi in Rozman Albert, ki jim je skupno, da so bila malo pred tem prenesena na fantomska podjetja iz Kosovelove ulice 16 v Celju. Vsaj 22 oziroma vsako osmo podjetje je doletela takšna usoda, čaka pa jih le še postopek izbrisa.

Gre za majhna podjetja, ki so ustvarjala neprimerljivo manj prihodkov kot omenjena podjetja v lasti Italijanov, dolga leta pa so bila v lasti različnih fizičnih oseb. Ali se prenos lastništva zgodi po že začetem postopku na Dursu ali do njega pride šele po tem, ni jasno. Zato pa položaje zakonitih zastopnikov teh podjetij, dokler niso izbrisana iz sodnega registra ali (redko) končajo v stečaju, zasedajo ene in iste osebe - hrvaški državljan Danijel Svečak ter Celjana Mitja Jontez in Boris Karlovšek.

Velik del od 22 podjetij, ki jim je kasneje Durs odvzel davčno številko, je bil prodan podjetju Kalipole pod vodstvom Karlovška in podjetju Kombo 2008, ki ga je vodil Jontez. Prvi, ki je nase "prevzel" podjetja ABC Intertrade, Ahat, Elteh 2000, Help Desk, Lami, Oceana VD in posredno tudi Teluria in Caravan Center, je bil izbrisan decembra lani. Jontez je medtem vzel pod svoje okrilje podjetja Beram 2, Delta Mediji, Ellde Linija, Lotos EM, Natura 2010, Rezultat Plus in Savi. Kombo 2008 je bil februarja letos prav tako izbrisan iz sodnega registra. Ob tem velja opozoriti, da niti Kalipole, ki je bil do izbrisa v lasti Makedonca Hadisa Memedija, niti Kombo 2008 nista na seznamu Dursa.

Svečak je (bil) na drugi strani zastopnik vrste vmesnih členov verige, ki vodi na Kosovelovo ulico v Celje, pri nekaterih od njih pa se je s Karlovškom in Jontezem celo izmenjeval. Karlovšek je sicer v Celju zelo znan pravnik. Pri njem so pravno pomoč ljudje iskali takrat, ko so ustanavljali svoja podjetja, pred sedmimi leti pa ga je tamkajšnja policija zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj goljufij tudi kazensko ovadila.

Od Hrvatov do Albancev, od Kitajcev do Američanov

Davčne številke od lanskega junija nimata več niti podjetji Maxicom in Elite 99 iz skrivnostnega poslovnega imperija Zlatana Kudića, ki sta še pred leti ustvarjali na desetine milijonov evrov prihodkov. Drugi dve Kudićevi podjetji, ki sta danes v stečaju, davkariji iz naslova neplačanega DDV dolgujeta blizu 12 milijonov evrov, sami pa sta povsem brez premoženja. Po neuradnih informacijah se je Kudićevega imperija zaradi sumov davčne utaje in drugih kaznivih dejanj lotilo celo specializirano državno tožilstvo, ki ga vodi Harij Furlan. "Zadeva je v predkazenskem postopku," so bili kratki.

Od skupno 174 podjetij, ki jih na Dursu sumijo davčne utaje, številna vsaj uradno niso imela omembe vrednih prihodkov oziroma le nekaj deset tisoč evrov. Zato pa je precej zanimiv izvor lastnikov vseh teh podjetij. Ustanavljali so jih namreč državljani vseh držav bivše Jugoslavije, ali pa so bila nanje vsaj prenesena. Med njimi najdemo tudi nekaj Madžarov, Romunov, Bolgarov, Čehov, Slovakov, Francozov ter celo Američanov in Kitajcev. Po javno dostopnih informacijah je mogoče v zdajšnjih ali preteklih lastniških strukturah podjetij najti fizične osebe vsaj 18 različnih narodnosti.

tomaz.modic@dnevnik.si