V Berlinu se bodo nastopajoči spraševali, zakaj bi mi kot družba še naprej vlagali v razvoj svetovnega zdravja, kako lahko s sodelovanjem izven naših običajnih meja naredimo pozitivno spremembo in kakšne rezultate naših vlaganj pričakujemo, v Ljubljani pa bodo ta širši pogled usmerili na lokalne izzive – kaj se dogaja v Sloveniji, kje vidimo priložnost za spremembe?

Kot je za TEDx dogodke značilno, so tudi tokrat organizatorji pripravili zanimiv nabor govorcev in še večjo mešanico tematik, vse pa bodo osredotočene na spremembe – na področju medicine, podjetništva in seveda nas samih ter našega razmišljanja oz. pogleda na svet.

Prvi bo na oder stopil Jugoslav Petković, soustanovitelj največje slovenske spletne trgovine in podjetja za razvoj spletnih projektov. Podjetnik od 16. leta, ki se najbolje počuti, ko ustvarja nove podjetniške zgodbe. V zadnjem času kot poslovni angel pomaga številnim startupom in prek Silicon Gardens soustvarja boljše podporno okolje.

Za njim bo zbrane nagovoril Gorazd Prah, ekonomist, politolog, predavatelj, podjetnik in pisec. Strokovnjak za problematiko, izzive in priložnosti zaposlovanja, ki bo o tem spregovoril na drugačen način.

Prva ženska predavateljica bo Nastja Mulej, coachinja kreativnega razmišljanja, ki med Slovence širi De Bonovih 6 klobukov razmišljanja in jih uči lateralnega razmišljanja. Klemen Španinger, podjetnik in znanstvenik v eni osebi, sicer pa direktor startup podjetja leta 2011 DiaGenomi, bo predstavil kritičen pogled na prevelika pričakovanja, ki jih imamo trenutno do genetike, vendar ob zavedanju vseh še neizkoriščenih možnosti.

Anže Zupančič, šolan za inženirja, a je odjadral v sistemsko biologijo, trentno pa je zasidran pri Newcastle University, bo povedal njegovo zgodbo o kompleksnosti in razumevanju staranja, zdravnica, nevrobiologinja, soustanoviteljica SiNAPSE Maja Bresjanac pa bo predstavila motnje živčevja, pojasnila, kako jih prepoznavati in zdraviti ter zakaj si zaslužijo veliko in vedno več pozornosti.

Kristijan Zver, samograditej in graditelj hiš iz deviških materialov, je spontani ekolog, ki se izraža skozi dejanja. Govoril bo o razlogih prehoda iz svojega prejšnjega navadnega vsakdanjika v raziskovanje gradnje z deviškimi materiali in raziskovanje ne-vsakdanjika. Zadnji pa bo občinstvo nagovoril Mitja Mavsar, oblikovalec uporabniške izkušnje, ki ima par zanimivih idej, kako izboljšati uporabniški vmesnik slovenske državne in javne uprave.

TEDx je program lokalnih samoorganiziranih dogodkov, ki združujejo ljudi, da bi podoživeli izkušnjo podobno izvorni konferenci TED. Ob dogodku TEDx se izmenjujejo predvajani TED Talks in govorniki v živo z namenom, da zanetijo poglobljeno razpravo in povezanost znotraj majhne skupine. Ti lokalni, samoorganizirani dogodki se označujejo kot TEDx, kjer x pomeni neodvisno organiziran dogodek. Medtem ko konferenca TED poda splošne smernice za program TEDx ter določi pravila in predpise izvajanja, posamične dogodke TEDx organizirajo neodvisni posamezniki v lastni režiji.