Petek, 23. marca

Pingpong med nekdanjo tožilko in Janšo ter njegovim odvetnikom traja že nekaj časa. Zobec-Hrastarjeva je namreč avtorica obtožnega predloga v zadevi Patria. Matoz in Janša sta jo junija lani prvič kazensko ovadila zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja, češ da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti predsedniku vlade navedla izmišljen in ponarejen dokument. To ovadbo je zavrglo ljubljansko okrožno tožilstvo, pozneje ljubljansko okrajno sodišče, januarja letos še višji sodniki. "Da bo farsa še večja, bo o predsedniku SDS v primeru, če bo obtožnica postala pravnomočna, odločala sodnica, ki je žena visokega funkcionarja stranke LDS in nekdanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja," so na svoji spletni strani izpostavili v SDS. Verjetno upajo, da bo takšnih "fars" in "zlorab" manj z naslednjim tednom, ko bo tožilstvo pod Gorenakovim okriljem.

Po tistem, ko je vlada predstavila varčevalne ukrepe in napovedala, da bo tolkla tudi po brezposelnih, se je, tako kaže, zadeve lotila resno. Zavod za zaposlovanje je namreč odvzel denarno nadomestilo za čas brezposelnosti Leonu Golobu in Milanu Krambergerju, češ da zavoda nista pravočasno obvestila o dodatnih prejemkih. Golob je dodatno zaslužil 110 evrov, Kramberger pa 15 evrov. To sta zavodu prijavila v mesecu dni od prejetja denarja, Golob je dodaten zaslužek celo predhodno napovedal. Zneska sta tako nizka, da naj ne bi vplivala na višino denarnega nadomestila, ki ga prejemata.

Nedelja, 25. marca

Pred padcem družinskega zakonika na referendumu, pri čemer se vlada uradno ni vključila v referendumsko kampanjo, neuradno pa še kako, so v SDS na Twitterju svoje podpornike še enkrat jasno pozvali: "V nedeljo glasujemo proti družinskemu zakoniku." Po tistem, ko so bili rezultati referenduma jasni, so na svoji spletni strani zapisali: "Praksa nekdanje vlade in nekdanjega ministra za delo, družino in socialne zadeve Svetlika, ki ni bila sposobna voditi resnega dialoga z javnostjo, se je s predlogom družinskega zakonika dokončno končala." Kako se vodi resen (socialni) dialog, lahko vlada Janeza Janše dokaže pravzaprav takoj, to od nje tudi pričakujejo domala vse sindikalne skupine v Sloveniji.

Ponedeljek, 26. marca

Medtem ko v SDS še vedno trdno stojijo za svojim vodjem Janezom Janšo, podporo svojih upokojencev, združenih v stranko DeSUS, izgublja zunanji minister Karl Erjavec. Dolenjski, gorenjski in pol primorskega odbora so člane pozvali k sklicu izrednega kongresa, na katerem bi bila glavna točka prav zamenjava vodje stranke. Iz tega ne bo nič. Čeprav DeSUS, menda zaradi slepe podpore Erjavca Simčiču, izgublja članstvo, pa tisti, ki ostajajo, še vedno v zadostni meri podpirajo Erjavca.

Minister za notranje zadeve in nekdanji policist Vinko Gorenak je primer že raziskal in našel vzroke za tako ravnanje upokojencev. "Kaj imajo Simčičevo spričevalo in izstopi iz DeSUS ter pozivi Karlu Erjavcu, da odstopi, skupnega?" se na svojem blogu sprašuje minister. "Strice iz ozadja," si je odgovoril. "Nahajajo se na relaciji med WTC centrom za Bežigradom in Murglami, tu in tam pa popijejo kakšno kavo v slaščičarni nasproti državnega zbora. Njihove metode delovanja so znane še iz časov rajnke Jugoslavije. Po njihovem in Jankovićevem fiasku so izpred kamer stopili v delno ilegalo in delujejo od spodaj navzgor," je prepričan Gorenak. "Če oslabijo in uničijo Karla Erjavca in DeSUS, potem je konec sedanje vlade," meni Gorenak. "Pa da ne bo pomote," še dodaja, "nikakor nisem zagovornik Simčiča, ki je, kot kažejo dokazi, resnično ponaredil spričevalo, kar je obsojanja vredno."

Torek, 27. marca

Potem ko je vlada napovedala znižanje nadomestila za brezposelnost, otroškega dodatka, starševskega nadomestila, darila ob rojstvu otroka, rekreacijskega nadomestila za upokojence, nadomestil v času porodniške in bolniške, povečanje koncesijske dajatve za študentsko delo in ukinitev bonov čez poletje, je minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak pojasnil, da so vladni varčevalni ukrepi pravzaprav "ukrepi za ohranjanje socialne države". Kot da ne bi govorili o istih varčevalnih ukrepih, sindikalisti v en glas kričijo, da varčevanje tolče ravno po najšibkejših. V vladi so se tudi že začele nabirati pisne grožnje s stavko. Za njimi stojijo sindikat zdravstva in socialnega varstva, oba policijska sindikata, šolski sindikat, sindikat vojske, obrambe in zaščite, upokojenski sindikat, sindikat javnega sektorja, sindikat dacarjev ter o, bog ne daj študentska organizacija. Na ulice gredo 18. aprila. Prvi sindikalist Dušan Semolič žuga tudi že z referendumom.

Sreda, 28. marca

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič še naprej edini od svojih ministrskih kolegov ostaja brez državne sekretarke. Po tistem, ko je končno našel kompetentno osebo, ki bi bila pripravljena zasesti ta položaj, je imenovanju Tine Brecelj nasprotoval del koalicije, natančneje SDS. Menda zato, ker je bila že sekretarka predsednika ljubljanskega okrožnega tožilstva, ko je to mesto zasedal Aleš Zalar. Pličanič se bo pogajanj z javnim sektorjem, kot kaže, loti brez pomoči desne roke prav mu je, kaj pa je zahteval, naj tožilstvo ostane pod njegovim ministrstvom.

Kljub temu upa, da se bodo z naslednjim tednom s socialnimi partnerji končno lahko začeli pogajati tudi o vsebini varčevalnih ukrepov. Zdaj so se namreč pogovarjali zgolj o tem, kako se bodo pogajali.

Četrtek, 29. marca

Nikakršnih težav vlada ni imela na tokratni seji, ko je izvedla pravi kadrovski cunami. Imenovala in razrešila je vsega skupaj kar 82 ljudi. Vsem direktorjem direktoratov, ki so bili vključeni v združevanja ministrstev, so prenehali mandati, zato je vlada imenovala nove vršilce dolžnosti pa tudi nekaj starih. Imenovanj je vendarle manj kot razrešitev, saj so nekatere direktorate ukinili. Direktor urada za komuniciranje Anže Logar je ob tem spet povedal, da "verjetno vsaka kadrovska menjava prihaja zaradi neke kadrovske menjave iz preteklosti in je verjetno tukaj neko uravnoteženje". Mimogrede, prejšnja vlada je v vsem mandatu zamenjala osem generalnih sekretarjev in 22 direktorjev direktoratov, vlada Janeza Janše pa je še pred tokratno sejo zamenjala devet generalnih sekretarjev, enajst direktorjev direktoratov in 14 državnih sekretarjev.

Med drugim so tako uravnotežili ministrstvo za notranje zadeve, kamor so za državno sekretarko imenovali nekdanjo generalno državno tožilko, nekdanjo ministrico iz vrst SDS in tudi kandidatko za predsednico republike Barbaro Brezigar. Začasni generalni direktor direktorata za tožilstvo na istem ministrstvu bo postal Matija Vidmar.

Državno sekretarko na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, imenovano pred dobrim mesecem, Mojco Škrinjar pa boli srce. Tako je potožila ravnateljem na tradicionalnem srečanju na Bledu, ko jim je razkrila, da ne bo več zastonj vrtca za drugega otroka, niti subvencionirane malice za vse učence. Ravnatelji so njen nastop pospremili s posamičnim mrmranjem, nekateri so ji odrekli ploskanje. Mnogi med njimi so bili navzoči tudi pred štirimi leti, ko je Škrinjarjeva v času debelih krav kot direktorica direktorata za vrtce in osnovne šole slavnostno naznanila uvajanje brezplačnega vrtca za drugega otroka in subvencionirane malice za vse učence.

Predvideno varčevanje ne bo prizadelo slovenske vojaške operacije v Afganistanu. Vlada je podaljšala misijo Slovenski vojski do leta 2014, je po seji povedal minister za obrambo Aleš Hojs. Tako so se odločili, ker naj bi slovensko navzočnost tam zahtevali lokalni prebivalci, nadaljnje sodelovanje v tej vojaški operaciji je strateški interes Slovenije, morebiten umik pa bi drastično prispeval k poslabšanju ugleda Slovenije, je odločitev utemeljil Hojs. To je torej pomembnejše od varčevanja? Ugled?