Da je zanimanje za tokratno skupščino Mercatorja, na kateri bodo delničarji med drugim odločali tudi o razrešitvi vseh članov nadzornega sveta, veliko, zgovorno priča podatek, da so predstavniki delničarjev zasedli vse proste stole, ki so jih naknadno celo prinašali v sejno sobo. Na skupščino so se sicer pijavili lastniki s skupno 67-odstotnim deležem delnic z glasovalno pravico. Na skupščini so sicer prisotni tudi predstavnik vseh bank, ki zaradi odločitve UVK nimajo glasovalnih pravic.

Dogajanje spremljamo v živo:

- Na zahtevo Unicredita so bili iz nadzornega sveta odpoklicani vsi predstavniki kapitala v nadzornem svetu. Za nove člane nadzornega sveta so bili poleg Lahovnika na predlog Pivovarne Laško imenovani Marjeta Zevnik in Mirjam Hočevar, na predlog NFD DZU Zdenko Podlesnik ter na predlog Unicredita Rok Rozman in Boris Galić.

- Delničarji podprli nasprotni predlog Pivovarne Laško, da se število članov nadzornega sveta zniža na devet, pri čemer naj bi trije predstavljali zaposlene. Laščani, ki so prvotno za dodatno članico predlagali Marjeto Zevnik, so na skupščini svoj predlog spremenili in za novega člana nadzornega sveta predlagali Mateja Lahovnika, ki je tudi dobil zadostno podporo.

- Delničarji so z 93-odstotno večino podprli zahtevo Unicredit banke za preveritev namere za prevzem Pivovarne Laško, čeprav so v Mercatorju to revizijo že opravili. Predsednik društva MDS Rajko Stankovič je napovedal izpodbijanje te revizije, ker pri glasovanju delničarji niso imeli vseh podatkov.

- Delničarji so z 98-odstotno večino nadzornemu svetu podelili razrešnico za delo v letu 2011, medtem ko je predlog za razrešnico upravi dobila le 68-odstotno podporo. Predlog za povečanje osnovnega kapitala za do največ 20 odstotkov v naslednjih petih letih ni dobil zadostne podpore.

- Delničarji so na skupščini podprli nasprotni predlog družb iz Skupine Pivovarna Laško, ki so namesto 4,5 evra bruto dividende za delnico zahtevala izplačilo šestih evrov bruto dividende za delnico. Predlog Skupine Pivovarna Laško je dobil 97-odstotno podporo. To pomeni, da bo Mercator namesto predlaganih 17 milijonov za dividende izplačal več kot 22 milijonov evrov.

- "Leto 2011 se je začelo obetavno, vendar so se v drugi polovici leta razmere zaostrile. Zaupanje potrošnikov je že zelo dolgo na nizkih ravneh, konec leta pa je prišlo tudi do negativnega trenda pri hrvaški kuni in srbskem dinarju, kar je imelo pomemben vpliv na obseg in strukturo potrošnje. Še bolj kot na živilskem delu se je to odrazilo na prodaji tehničnega blaga in pohištva," je ob predstavitvi letnega poročila za leto 2011 povedal Debeljak.

- "Potem, ko smo v našo ponudbo dodali mobilno tehnologijo, turistične storitve in energijo, je v naši strategiji, da ponudbo dopolnimo tudi z osnovnimi finančnimi in zavarovalnimi storitvami," je o načrtih za širitev ponudbe v Sloveniji povedal Debeljak.

- "Hrvaški trg je za nas od leta 2009 nočna mora, kjer je bil odziv potrošnikov na politični zaplet decembra 2008 zelo čustven," je še povedal Debeljak. "Ko se je v kombinaciji s tem zgodila še kriza, se je produktivnost zmanjšala in na Hrvaškem smo s temi prihodki premajhni," je razloge za slabše poslovanje v naši južni sosedi pojasnil Debeljak. "Po vstopu Hrvaške v EU bo prišlo do konsolidacije trgovske dejavnosti v tej državi v dva ali tri stebre, eden od teh pa bo tudi Mercator," je še povedal.

Odstopili v dobro podjetja

Pred začetkom skupščine je predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak delničarjem pojasnil, da se je uprava odločila, da v dobro podjetja odstopi, saj je dogajanje v minulem in letošnjem letu pokazalo, da ni zaupanja med lastniki in upravo. "Odpovedni rok sicer traja šest mesecev, vendar upamo, da bo nadzorni svet v čim krajšem roku našel novo upravo s polnimi pooblastili," je še povedal Debeljak in dodal: "V nekem trenutku je potrebno sprejeti določene težke odločitve".

Debeljak pa je po skupščini novinarjem povedal, da upa, da se bo novi nadzorni svet družbe sestal čim prej in imenoval novo upravo. Dejal je, da je sedanja uprava pripravljena svoje delo opravljati še pol leta, pri čemer je menil, da je treba situacije, ko so uprave podjetij v odstopu, čim prej rešiti, ker je to v interesu družbe. S strani uprave Mercatorja je po Debeljakovih besedah odstop odgovorna poteza, saj agonija zaradi lastniške nestabilnosti, v kateri je Mercator že zadnja tri leta, kulminirala pa je v zadnjem letu, ustvarja težke pogoje dela za vsako upravo.

Maksimalno odgovorno

Debeljak zagotavlja, da bo sedanja uprava do izteka mandata ravnala maksimalno odgovorno. "To je naša pogodbena dolžnost in to bomo v celoti spoštovali," je zatrdil. Uprava Mercatorja zaradi odstopa ni upravičena do odpravnine. Ima šestmesečni odpovedni rok, a so se pripravljeni pogovarjati o sporazumnem skrajšanju tega roka. Če bo do skrajšanja odpovednega roka prišlo, je morebitna odpravnina stvar dogovora o ureditvi odnosov, je pojasnil Debeljak.

Debeljak se je dotaknil tudi propadle postopka prodaje večinskega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Dejal je, da je že dve leti jasno, da trenutni lastniki delnice Mercatorja bodisi ne želijo imeti v lasti zaradi svojih finančnih težav bodisi ni takšne vrste investitorji, ki bi želeli imeti delnice v lasti. Po Debeljakovem prepričanju bo v prihodnje do lastniške konsolidacije Mercatorja zagotovo prišlo, obstoječa lastniška negotovost pa po njegovih besedah ni v korist podjetju.

O odstopu uprave preberite še: Odstopila uprava Mercatorja z Žigom Debeljakom na čelu