Natanko pred letom dni je v še eni puščavi, Sredozemskem morju, dvainsedemdeset beguncev, podsaharskih Afričanov, ki so pobegnili pred vojno v Libiji, umiralo od žeje. Šestnajst dni so prenatrpano plovilo brez goriva nosili morski tokovi in veter. Sedemindvajsetega in osemindvajsetega marca so pluli proti Evropi, naslednja dva tedna, do desetega aprila, jih je nosilo nazaj v Afriko. V tistem času je bilo Sredozemsko morje, eno najbolj prometnih morij na svetu, polno z navigacijsko opremo založenih vojaških ladij, ki so izvajale nadzor nad Libijo. Vsaj ena od Natovih ladij je okoli četrtega aprila prišla dovolj blizu čolnu, da so mornarji lahko pokukali čez stranico in si izmučene begunce ogledali. Devet izmed dvainsedemdesetih, ki so preživeli kalvarijo, se jih spominja, da so mornarji iz žepov potegnili telefone in fotoaparate ter jih slikali. Za spomin.

Nekje na nekih spominskih karticah tako morajo obstajati posnetki ljudi, ki sredi morja, sto kilometrov od Italije, sto kilometrov od Malte in sto kilometrov od Libije, prosijo za milost. Popili so že ves svoj urin in pojedli vso zobno pasto, ki so jo nosili s seboj. Na rokah so visoko v zrak pred oči vojakov dvignili dva dojenčka, ki sta se - tedaj morda še živa ali pa že mrtva - znašla na čolnu. A ladja se je po fotosafariju obrnila in odplula za obzorje.

Vse to je gledal nekdo od zgoraj. Že dobra dva meseca kasneje je posebna preiskovalka Sveta Evrope Tineke Strik začela brskati po satelitskih posnetkih. V nekaj mesecih je s pomočjo oceanografov, meteorologov in podatkov, ki so ji jih bile primorane dati vojaške sile, vpletene v libijsko vojno, sestavila grozljivo sliko. "Ladje so bile tam. Vedele so, da je čoln v nevarnosti, in lahko bi reagirale drugače. Bilo je mnogo priložnosti za reševanje," je včeraj izjavila za naš časopis. Več ni smela razkriti, saj bodo njeno poročilo danes obravnavali na zaupni seji v Strasbourgu. Če bo potrjeno, bo popoldan predstavljeno evropski javnosti. V njem je Tineke Strik opisala srhljivo ignoranco velikih sil, ki so lani s prelaganjem in izogibanjem odgovornosti dopustile, da je na begu iz libijske vojne umrlo ne le obravnavanih triinšestdeset, temveč kar tisoč petsto beguncev. Nikoli doslej ni nobeno svetovno morje v enem letu vzelo toliko begunskih življenj.

Poročilo Tineke Strik je bilo pripravljeno s forenzično natančnostjo in bo, ko bo sprejeto, podlaga za ostre pravne ukrepe. Zelo natančno se ve, kje je bila na kateri dan katera ladja in kaj so videli ali bi morali videti mornarji. S pomočjo satelitov in raziskovalnih inštitutov je bilo zbranih dovolj podatkov, da bodo vložene obtožnice na vojaških ali kazenskih sodiščih. Če bodo sodišča marljiva, se bodo po tem v dokaznem gradivu znašli tudi posnetki s telefonov.

V Sredozemlju se s pomladjo začenja nova sezona begunskih čolnov. Današnje poročilo v Strasbourgu je opomin velikim silam, ki odločajo o življenju in smrti, da tudi sredi brezkončnega morja nekdo vse vidi.