Ne delajte več! Začnite ustvarjati…

Vsak, ki sem mu povedal, da sem zbolel, je kot iz topa izstrelil: “Preveč delaš!” Moje mnenje tu je, da velika večina ljudi dela, drugi pa ustvarjamo. Jst 20% mojega časa delam (papirji, računovodstvo…), 80% časa pa ustvarjam. In ker v tem nenormalno uživam, ne vem zakaj tega ne bi počel veliko časa. Dober izdelek je danes že nekaj vsakdanjega, prav tako dober design. Z zabavo in zgodbo in ustvarjalnostjo pa po mojem mnenju lahko delamo razliko in drugačnost. Glede na to, da se danes razen pisanja veliko mailov ne bo zgodilo nič kaj zanimivega, sem se odločil danes pisati o tem zakaj in kaj je socialno podjetništvo. V bistvu tudi sam ne morem podati neke točne definicije, kaj to je, glede na to, da je v Sloveniji to še dokaj nerazvita tema.

Država in zakon

Zakon o socialnem podjetništvu je bil sprejet približno pred enim letom. Prav tako naj bi bilo možno kmalu po tem ustanoviti novo pravno obliko podjetja so.p.. Danes, eno leto kasneje, ustanovitev socialnega podjetja še vedno ni mogoča. Pa tudi ko bo mogoča, ne vem koliko podjetij se bo za to odločilo glede na to, da je obveznosti pri taki pravni obliki bistveno več kot ugodnosti. V naši ekipi smo se odločili, da je brez veze čakati. Pojdimo v akcijo!

Kapitalizem je dolgočasen!

Kapitalizem je dolgočasen! Naredimo ga zanimivega in uporabnega. Čas je za nekaj svežega, drugačnega.. Čas je za socialno podjetništvo ali recimo temu etični kapitalizem. Na lanski konferenci o socialnem podjetništvu, ki se je odvijala mislim, da meseca marca v Ljubljani, sem spoznal fante iz fundacije Jamie Oliverja iz Londona. Po kratkem pogovoru sem takoj začutil, da noro uživajo v tem, kar delajo, zraven pa še pomagajo drugim. To je to, sem si rekel in se zakopal v socialno podjetništvo in preučil primere dobre prakse iz tujine. Na kup sem zbral ljudi, ki se jim je ob predstavitvi projekt zdel dober. Ni nam bilo točno jasno, kaj in kako bomo to izpeljali, ampak vredno je poskusiti. Če ne drugega se bomo iz vsega skupaj nekaj naučili. Glavni cilj je bil in je še, postaviti akademijo, kjer bomo izobraževali mlade iz socialno ogroženih družin in okolij. Druga zelo pomembna stvar pa je bila postaviti poslovni model, ki bo omogočal samostojno financiranje akademije, brez denarja iz razpisov in podobnega. V Sloveniji imamo problem, da je veliko projektov “socialnega podjetništva” financiranih iz razpisov. Ko pa po nekaj letih zmanjka denarja iz razpisa podjetje propade, ker ni sposobno preživeti samega sebe.

Socialno podjetništvo je nov trend, ki temelji na treh pomembnih temeljih. Zabavi, ekonomiji in etiki. Več o vsakem temelju posebej vam bom povedal jutri, glede na to, da vse skupaj kaže, da bom preležal še en dan.