Reli Saturnus bo letos potekal med 11. in 13. majem. Kot so na današnji novinarski konferenci pojasnili prireditelji iz društva SA-I, so časi tako za tekmovalce kot za prireditelje tekmovanj zelo težki, vseeno pa ostajajo optimistični. Velikih sprememb glede na zadnjo izvedbo 2011 ne bo, tekmovalci se bodo "udomačili" na območju stožiškega športnega centra, prvi dan relija bo na sporedu superspecial v okolici stadiona, drugi dan se bodo dirkači preselili v Zasavje, v nedeljo, 14. maja, pa se bodo pomerili še v širši okolici Ljubljane.

"Letos bomo predvidoma ponovili lanski program. Mislili smo, da je bilo lani najtežje leto, a se moramo tudi letos boriti za vsak cent. Upam, da bo udeležba podobna kot lani, računamo na češke dirkače, vemo pa, da je naš reli zaradi dolžine in zahtevnosti tudi precejšen zalogaj za dirkače," je dejal predsednik organizacijskega odbora relija Viktor Levec.

Glede na to, da je do relija še mesec in pol, s podatki o konkretnih prijavah še niso mogli postreči. Pri datumu relija so se uskladili s češko zvezo, tako da so odprli vrata češkim dirkačem, ki so v zadnjih letih predstavljali pomemben del močnih tujih posadk. Seveda pa računajo tudi na vse najboljše slovenske tekmovalce in še kakšno močno posadko iz zahodne Evrope. Računajo na 70 do 75 posadk, če bodo to številko presegli, bodo zelo zadovoljni.

Ker bo v času relija stadion Stožice tudi prizorišče tekem evropskega nogometnega prvenstva do 17 let, ki ga gosti Slovenija, bodo morali vsaj v nedeljo servisno cono verjetno premakniti na bližnje parkirišče pri fakultetah, je pojasnil direktor dirke Mitja Levec.

Med željami za letošnji reli je tudi selitev ceremonialnih delov, kot sta start in cilj, v središče mesta. Sestanek o tem s predstavniki Mestne občine Ljubljana bodo imeli vodilni v društvu SA-I še ta teden, če bodo uspešni, bi lahko dirkače navijači in tudi naključni mimoidoči spremljali v strogem centru mesta, kar bi dalo celotni prireditvi dodaten mik.

"Na vseh večjih relijih po svetu se ceremonialni dogodki odvijajo v strogih centrih mesta, tudi v delih, ki so sicer zaprti za promet. Pred petimi leti smo že imeli start na Kongresnem trgu, zdaj smo se začeli pogovarjati, da bi ga prestavili v center mesta. Videli bomo, če nam bo uspelo, sicer pa ostajamo na področju Stožic," je še dejal Viktor Levec.