Predlog je danes podpisal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, pomeni pa začasno, v prihodnosti po vsej verjetnosti tudi trajno zaustavitev projekta gradnje podzemne garaže pod tržnico.

S Turkovim podpisom je arheološko najdišče na Vodnikovem trgu postalo kulturni spomenik državnega pomena za obdobje enega leta. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ima za pripravo predloga za trajno razglasitev sedaj čas do 12. septembra, s čimer bi načrti o podzemni garaži dokončno padli v vodo.

Investitorka podzemne garaže naj bi bila v sklopu javno-zasebnega partnerstva s podjetjema Gradis G in KID Jožeta Anderliča Mestna občina Ljubljana (MOL).

Prepričljivo poročilo

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Turk, je predlog javnega zavoda za varstvo kulturne dediščine podpisal, ker je bilo poročilo, ki so ga posredovali, prepričljivo, tam pa se nahajajo pomembni arheološki ostanki, ki jih je stroka ocenila kot odlično ohranjene.

Turk se je odzval tudi na vprašanje, ali gre pri zaščiti Vodnikovega trga za nagajanje županu mestne občine Ljubljana. Minister odgovarja, da za zdaj še ne vemo, ali bo Ljubljana dobila županjo ali župana, sicer pa poudarja, da je bilo treba predlog podpisati zdaj, saj je tekel zadnji rok.

Zatrdil je, da nikomur ne nagajajo, ampak meni, da delajo uslugo ljudem, mestu in kulturni dediščini. Ob tem je dejal, da si želi, da bi bila tržnica še naprej kraj, kjer se ljudje lahko srečujejo, in prostor, kjer čutijo pod svojimi nogami nekaj tisoč let zgodovine, ne pa tri nadstropja pločevine ali kakšen trgovski center.

Minister je še povedal, da bi garaža še povečala naval prometa v središče mesta, medtem ko na Vodnikov trg ni širokih dovozov. Kot je dejal, iz programov mnogih županskih kandidatov razbere interes za krepitev javnega prevoza in po njegovem mnenju je to pravi način.