Glavni junak slovenskega biatlona postaja Jakov Fak, ki šele drugo sezono nastopa za Slovenijo, bronu s svetovnega prvenstva 2009 in olimpijskih iger 2010, ki jih je osvojil za Hrvaško, pa je dodal še prvo medaljo za Slovenijo, za nameček zlato. Po vrnitvi so biatlonci doživeli še javni sprejem v Ljubljani, ki je res namenjen le najboljšim in pred sezono si tega ni upal napovedati nihče.


Foto: Jaka Gasar

Tudi uvod v sezono ni kazal takega razpleta. "Po povprečnem začetku sezone, ko smo imeli kar nekaj težav z opremo, se nam je odprlo januarja. Najpomembnejša tekma je bil Ruhpolding in izkazalo se je prav, da smo izpustili tudi nekaj tekem. Na prvenstvu se nam je odprlo in končno smo potrdili svoje napovedi," je o sezoni povedal trener Uroš Velepec.

Razplet je bil res sanjski. Doslej se je Slovenija lahko pohvalila s srebrom Teje Gregorin s prvenstva 2009 v korejskem Pjeongčangu, tokrat pa je osvojila kar dve medalji in na lestvici držav za sabo pustila številne biatlonske velesile na čelu z Rusijo.

A uspehe bo poslej treba potrjevati. Slovenija ima v svojih vrstah tri kakovostne tekmovalce, 25-letnega Faka, 26-letnega Klemna Bauerja in 32-letno Gregorinovo, ki bo v prihodnjih sezonah bržkone morala razmisliti o koncu kariere.

In prav majhno število kakovostnih tekmovalcev je v tem trenutku največja težava slovenskega biatlona. V moški vrsti enostavno ni tekmovalca, ki bi res izstopal in s katerim bi v naslednji sezoni lahko računali na močnejšo štafeto. Še slabše pa je v ženski vrsti, kjer je ob Gregorinovi edina po točkah sposobna posegati zdaj že 35-letna Andreja Mali.

Na srečo so imeli slovenski biatlonci doslej vsaj srečo pri okrepitvah. Že v preteklosti je bila pomemben člen slovenske ženske vrste Dijana Ravnikar (Grudiček), ki je prav tako zamenjala hrvaški potni list s slovenskim, zdaj pa se je za še kako kakovostno okrepitev izkazal tudi Fak. Slednji je v letošnji sezoni osvojil več točk, kot cela preostala moška vrsta skupaj, kar potrjuje kakovost tega tekmovalca.

Prav razvoj novih tekmovalcev bo težka naloga slovenskega biatlona v prihodnjih sezonah. Vsaj v moški konkurenci pa imajo trenerji še nekaj časa, preden bosta Bauer in Fak pomahala v slovo smučini, v ženski pa se že kaže vrzel, saj enostavno ni tekmovalke, ki bi stopila po poteh Gregorinove in Malijeve, ali pa največje slovenske biatlonske zvezdnice doslej Andreje Grašič Koblar.