Kura ali jajce

Velikokrat slišim, da v Sloveniji manjka t.i. podjetniškega »mind seta«, ki bi misli in dejanja večine posameznikov usmerjal na pot iskanja podjetniških priložnosti v okolju in njihovega uresničevanja v okviru lastnega podjetja, namesto v smeri iskanja bližnjic in apatične pasivnosti. Podjetniški utrip je v primerjavi z nekaterimi sanjskimi podjetniškimi destinacijami pri nas še vedno nižji ali pa vsaj zelo drugačen. Vendar kot sem pisal v enem izmed prejšnjih dnevnikov, tudi za izboljšanje stanja na tem področju bližnjice ne obstajajo. In seveda, pri moči podjetniškega utripa se lahko vprašamo, kaj je bilo prej: kura ali jajce. Bi imeli več super podjetnikov, če bi imeli boljše razvito okolje oz. bi super podjetniki soustvarili in izboljšali okolje?

Izredno vesel sem, da se v Sloveniji v zadnjem obdobju dogajajo pozitivni premiki v smeri sodobne podjetniške družbe – družbe znanja. Tudi ekipa Tovarne podjemov soustvarja nekatere izmed njih, kar je še posebej vznemirljivo.

Prostor znanja, idej in drznih vizij

Če začnem v našem čudovitem mestu, je zgodba RA:ZUMa tista, ki me zadnje obdobje navdušuje in navdihuje s pozitivno energijo in entuzijazmom. Gre za prostor idej, kot ga je slikovito poimenoval redni profesor na Univerzi v Mariboru dr. Dean Korošak v svojem prispevku na letošnjem TedxMaribor. RA:ZUM (Raziskovalno, razvojno in umetniško središče Univerze v Mariboru), katerega direktor je dr. Korošak je zanimiv koncept, ki ogromno obeta. Gre za nekakšno renesanso mariborske univerze v smislu prostora, energije in pozornosti, ki bo namenjena uresničevanju drznih in inovativnih ideja, ki nastajajo na univerzi.

Thomas Edison je dejal, da je vizija brez eksekucije le halucinacija. In RA:ZUM bo skrbel zato, da se bo čim več idej konkretiziralo: v obliki prototipa, patenta, MVP ali start-up podjetja. V tem trenutku ima mesto idej že tri »hiše«: hišo arhitekture, hišo znanosti (oba projekta znotraj EPK) ter Tovarno podjemov. Celotno vizijo RA:ZUMa si oglejte na povezavi.

Prenos dragocenih izkušenj na nove talente

Tudi na slovenski ravni se dogajajo pozitivni premiki. Eden izmed takšnih je program Go:global Slovenija, ki ga oblikuje Tehnološki park Ljubljana v strateškem partnerstvu s Tovarno podjemov. Premiero bo program, ki je namenjen hitri rasti slovenskih startup podjetij in predstavlja globalno nadgradnjo nacionalne platforme Start:up Slovenija, doživel 4. in 5. aprila na konferenci PODIM. Tukaj so še skupnost imenovana »Silicijevi vrtički«, ki združuje izkušene slovenske podjetnike, ki so pripravljeni svoj čas in energijo usmeriti v coaching prihajajočih slovenskih podjetniških zvezd.

Iskreno vesel in ponosen sem, da sem del teh pozitivnih premikov. Sanje o lepši prihodnosti se namreč lahko uresničijo le, če obstaja kritična količine pozitivne energije in volje v vseh bistvenih porah naše družbe; od vrha navzdol. Če bomo zmogli preseči značilno slovensko vrtičkarsko razmišljanje in ga nadgraditi v verzijo 2.0., bomo uspeli. V sodelovanju je moč in upam, da je prihodnje obdobje tisto, v katerem bomo s skupnimi napori naredili korak naprej. Kaže super! Pridružite se!