Razmerja moči so očitno v novi sezoni malce premešana. Po prvi dirki, katero pa poznavalci še vedno ne jemljejo kot merodajno, je očitno, da Red Bull izgublja premoč, ki jo je užival zadnji dve leti, McLaren pa je na kolesa postavil najlepši in vsaj v Avstraliji tudi najhitrejši dirkalnik.

Letošnji dirkalniki so precej bolj nemirni na stezi in dirkači imajo veliko več dela, da jih obdržijo na stezi. Kar veliko pripomore k bolj zanimivim dirkam, saj tesnih dvobojev in trkov na letošnji dirki v Avstraliji ni manjkalo. Le v ospredju je Jenson Button zanesljivo in mirno dirko vodil od starta do cilja: "Vsaka zmaga je nekaj posebnega. To je pravi način, kako začeti sezono. Dirkalnik je lep, pa še hiter. Škoda zaradi varnostnega avtomobila, ki nas je stal še drugega mesta. Po drugi strani pa je bila to naša sreča, ker bi sicer zelo verjetno z Lewisom pred koncem dirke ostala brez goriva."

Varnostni avtomobil, ki so ga na stezo poslali zaradi precej nerodno parkiranega dirkalnika Vitalija Petrova, saj ga je Rus zaradi okvare pustil na startno-ciljni ravnini, je ekipo McLaren ujel v najbolj neprimernem trenutku. Le krog pred tem sta oba srebrna dirkača zavila v bokse po nove pnevmatike, priložnost pa je izrabil Sebastian Vettel, ki se je tako s šestega startnega mesta prebil na končno drugo mesto. Tudi z manj konkurenčnim materialom je Nemec ponovno dokazal, da zna vrteti volan: "Drugo mesto je največ, kar smo lahko dosegli. Button je bil prehiter, Hamiltona smo ujeli v pravem trenutku. Pa tudi brez varnostnega avtomobila bi verjetno lahko ostal pred njim, saj so bile moje pnevmatike takrat še dobre za bolj agresivno vožnjo."

Sicer je ravno Vettel zelo nazorno pričaral celotno letošnjo dirko v Melbournu. Zaradi Petrovovega dirkalnika so na stezo poslali še tovornjak, ki je odstranil Caterhamov dirkalnik, a dirkači so morali nekaj ovinkov voziti ravno za velikim in počasnim vozilom, tako da so nekateri dirkači že mislili, da se bo vse skupaj kar ustavilo. "Najprej je bil nevarno blizu ob stezi eden od varnostnikov z rumeno zastavo. Res ga je moralo biti veliko v hlačah. Potem sem pred seboj zagledal še tovornjak. Pogrešal sem le še kenguruja na stezi, pa bi bila dirka popolna," je še dodal Sebastian Vettel.

Tretjeuvrščeni Lewis Hamilton je prvi poraženec te dirke, ki jo je začel z najboljšega startnega mesta, a je vodstvo zapravil že na startu. V nadaljevanju je bil Jenson Button zanj nerešljiva uganka, zato je bil Britanec po dirki zelo skop z besedami: "To je bila zame zelo težka dirka. A k sreči smo šele na začetku sezone, potencial je tukaj, zdaj ga moram le še izrabiti."

Poleg Vettla je ogromno pridobil Fernando Alonso. Ferrarijev dirkalnik letos vsaj za zdaj še ni kos tekmecem, a peto mesto Španca je lepa nagrada za ves vložni trud. Ponovno se je pokazalo, da Alonso ne popušča niti za trenutek in da zna tudi s podrejenim materialom osvajati solidna mesta. "Od začetka sem vedel, da pred nami ni lahka dirka, zato sem s petim mestom kar zadovoljen. A dejstvo je, da bomo morali zelo izboljšati dirkalnik in to zelo hitro."

Med osmoljence te dirke pa lahko prištejemo ekipo Mercedesa. Michael Schumacher in Nico Rosberg sta se po obetavnih kvalifikacijah dobro držala, a le do trenutka, ko so vsi spoznali, da tudi letos njihova dirkalnika še vedno preveč močno obremenjujeta pnevmatike. Michael Schumacher je bil celo bolje na poti kot njegov mlajši ekipni tovariš, a mu je odpovedal menjalnik: "Nenadoma sem ostal brez tretje prestave in zato sem zapeljal s steze. Skušal sem nadaljevati, nato se je zelo hitro poslovil celoten menjalnik. Škoda, a tudi brez tega bi le stežka ostal povsem v ospredju. Na dirki smo še prepočasni, ta dirka sicer še ne more biti pravo merilo, nekaj stvari pa smo le odkrili, ki jih moramo izboljšati." Rosberg pa je bil na poti vsaj do nekaj novih točk, a je v dvoboju s Sergiom Perezom potegnil kratko, saj mu je Mehičan pri prehitevanju preluknjal pnevmatiko in je tako ostal praznih rok. Zato pa se je teh lahko veselil povratnik v formuli 1 Kimi Räikkönen, ki je bil na koncu sedmi.

Karavana formule 1 se zdaj seli v Malezijo, kjer bo že naslednji konec tedna na sporedu druga dirka letošnje sezone.