Te so se nanašale na načrtovane naložbe, določeno število zaposlenih in uresničevanje poslovnega načrta. Ker pogodbena kazen po naših informacijah znaša največ 20 odstotkov prodajne vrednosti, pri čemer so Rusi za nakup Sija odšteli 105 milijonov evrov, bi lahko Dilon plačal do 21 milijonov evrov kazni.

Pravobranilstvo sploh ni prejelo celotne dokumentacije

Po naših informacijah je Pahorjeva vlada potrdila poročilo medresorske komisije, ki je že januarja ugotovila, da je bila pogodba kršena. Zato je dokumentacijo predala državnemu pravobranilstvu in ga pooblastila, da preuči možnost vložitve odškodninske tožbe. Na državnem pravobranilstvu so pojasnili, da so na začetku februarja od ministrstva za gospodarstvo prejeli prošnjo za mnenje glede obstoja obveznosti plačila pogodbene kazni po pogodbi o prodaji delnic Sija. Ker so v prejeti dokumentaciji manjkali ključni dokumenti, "poleg tega pa priložena dokumentacija tudi z vsebinskega vidika ni dajala ustreznih podlag", pravobranilstvo mnenja ni moglo pripraviti. Na naše dodatno vprašanje, ali prejeta dokumentacija ni vključevala pogodbe o prodaji Sija, so na državnem pravobranilstvu odgovorili pritrdilno. "Ko bomo prejeli ustrezno dokumentacijo, bomo mnenje pripravili, nato pa se bomo skupaj s stranko (Republiko Slovenijo, op. p.) odločili o nadaljnjih ravnanjih, torej tudi o možnosti vložitve odškodninske tožbe," so pojasnili na pravobranilstvu.

Gaspari: Žerjav je bil s seznanjen s problematiko Sija

Zanimivo je, da se je sedanji minister za gospodarstvo Radovan Žerjav z nekaterimi ugotovitvami medresorske komisije seznanil šele v sredo, torej dan, preden je vlada Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) dala soglasje k programu prodaje četrtinskega lastniškega deleža Sija. Pojasnil je, da z vsemi ugotovitvami še ni seznanjen in se nam je za opozorila zahvalil. Pri tem se je vprašal, "zakaj ni začela ukrepati že prejšnja vlada, če je bila seznanjena s temi ugotovitvami". Zato nas je zanimalo, zakaj nekdanji minister za gospodarstvo Mitja Gaspari ob primopredaji poslov Žerjava ni obvestil o problematiki glede Sija. Gaspari je zatrdil, da je bil Žerjav o vsem obveščen: "V primopredajnem zapisniku z dne 10. februarja je na straneh 21 in 22 navedeno, kaj je ugotovila medresorska komisija in da je pravobranilstvu predlagala preučitev možnosti odškodninske tožbe proti prevzemniku Sija. AUKN pa je vladi program prodaje Sija, s katerim smo se načeloma strinjali, posredoval 6. februarja, vendar je naše posle Žerjav prevzel 10. februarja."

Sij medresorski komisiji ni posredoval zahtevanih podatkov

Ker kljub pozivu medresorska komisija od Sija ni prejela zahtevanih listin, temveč le revidirana letna poročila, ki so sicer javno dostopna, je bila prisiljena poročilo izdelati na podlagi letnih poročil družbe. In kakšne so ugotovitve medresorske komisije?

Načrtovani obseg naložb od leta 2007 do leta 2009 je predvideval naložbe v višini dobrih 249 milijonov evrov, dejansko pa jih je bilo realiziranih 198 milijonov evrov. Podobno je v predlogu revizijskega poročila ugotovilo računsko sodišče. Znesek med načrtovanimi in izvedenimi naložbami odstopa za približno 51 milijonov evrov oziroma 20 odstotkov.

Tudi pri odstopanju števila zaposlenih so ugotovitve medresorske komisije in računskega sodišča bolj ali manj podobne. Kot je ugotovila medresorska komisija, bi moralo biti v Siju 20. aprila 2010 v družbi zaposlenih 2792 delavcev, medtem ko je družba konec leta 2009 zaposlovala 2630 delavcev (podatek je najverjetneje pridobljen iz letnega poročila). To pomeni, da je število zaposlenih odstopalo za šest odstotkov.

Še največ pa odstopa poslovni načrt Skupine Sij. Medtem ko je bilo v pogodbi določeno, da bi moral dobiček v letu 2009 znašati 50,4 milijona evrov, je v tem letu Sij dosegel 34 milijonov evrov izgube. Od leta 2007 do 2009 pa je Sij skupaj dosegel dobrih 92 milijonov evrov dobička, kar je za dobrih 36 odstotkov manj od načrtov. Konec januarja je medresorska komisija prejela dodatek k poročilu o izpolnjevanju pogodbenih zavez iz junija 2010. Ker številke niso bistveno odstopale glede na ugotovitve pred pridobitvijo dodatne dokumentacije, medresorska komisija ni spreminjala prej omenjenih ugotovitev.

Vrhovnih državni revizor Samo Jereb je pojasnil, da bo končno poročilo računskega sodišča o prodaji Sija predvidoma izdano do konca prihodnjega tedna, vsekakor pa do konca marca. V Siju so v preteklosti že večkrat pojasnili, da so pogodbene zaveze izpolnili.

vesna.vukovic@dnevnik.si, sebastjan.morozov@dnevnik.si