V tem nedolžnem navijaškem zapisu je skrit paradoks stanja stvari v tej deželi. Če po eni strani obstaja kopica političnih in zvitorepniških povzpetnikov, ki bi za vsako ceno radi sedeli za vladarjevo mizo in skupaj z njim jedli dobrote, je po drugi strani kopica navadnih smrtnikov, ki bi plačali za to, da bi se taistih gospodarjev obloženih miz rešili po hitrem postopku. Namreč, lahko zavijamo z očmi in si pulimo lase v nedogled, ko poslušamo čiste neumnosti, nesmisle in oslarije, ki jih producira strokovna komentatorka že nekaj let, a očitno bo treba seči v žep in njeno nesodelovanje v naslednji sezoni odkupiti. Skratka, če bi radi boljši komentar, boste morali primakniti mali kuferček podkupnine. Ker očitno tam na nacionalki strokovno komentatorko spuščajo v eter iz same kljubovalnosti. Evo vam, dragi moji. Tole si zaslužite, ker nas takole zbadate in širite nezadovoljstvo. Bolj ko boste brundali, bolj vas bomo živcirali s podobnimi strokovnjaki.

Strokovnjaki so magična beseda. In uporabi jo vsak, ki hoče zapeljati. Politiki so se kar drenjali v prvih vrstah pred volitvami, kdo bo bolj stavil na strokovnjake. Vsi so v en glas ponavljali, da ta država ne potrebuje političnih podanikov, temveč strokovne ljudi. In zdaj nam ta vlada demonstrira, kako se to izvaja v praksi. Politike so zamenjali sami strokovnjaki, ki nimajo nobene politične barve niti preference. So brezspolniki brez vonja, ki so se spustili med nas in nam bodo pomagali rešiti vse po vrsti. Ni kaj, morate priznati, da ta vlada zna vladati. Vladati v pravem pomenu besede. Kar ne pomeni, da zna tudi voditi. Preprosto velja, da tistemu, ki ne zna voditi različnih skupin in upravljati različnih interesov, preostane le še samosklicevanje na točko vrhovne avtoritete. Vladarja, kot reprezentanta nas vseh, ki mu je vse dovoljeno. Zato je počistila tam, kjer se dobivajo bitke. Na polju medijev in informacij. Tam, kjer se producirajo zgodbe in ustvarja javno mnenje. Zato upam, da se vsi odgovorni na nacionalki zavedate, da ste zdaj na vrsti prav vi. Lahko se malo posipate s pepelom, lahko najdete kakšen kontakt z vladarjevimi odposlanci, ampak scenarij je že napisan. Izvedba je samo stvar tehnike in časa.

V teh težkih časih se mora osrednja medijska hiša obnašati državotvorno. Sprejeti vse, kar je v dobro uspešnega vladanja. Tudi to, da se recimo kar sami ovadite, da ste nesposobni - roko na srce, dokler podpirate strokovno komentatorko, je to več kot očitno -, in s tem dobite kakšno bonus točko pri vladarjih. Lepo pospravite mize in počistite računalnike. Fikuse pošljite ministru Žigi Turku, fotelje pa postavite v televizijske studie, ki so tako ali tako odtujeno netelevizični. To je bil tudi razlog, zakaj Janez Janša ni gostoval v vašem studiu, ampak ste se vi gostili v gradu na Brdu. Dragi moji, stvar je v foteljih. Ne v idejah ali konceptih. Simbolno in realno gre za foteljski boj. In na foteljih se veliko prizna. Vi priznajte čim več grehov iz preteklosti in upajte, da vas ne bodo premestili kam v klet, kjer ne bo signala za povezavo s svetom.

Edino, kar vam bodo pustili, je sodelovanje v publiki oddaje Moja Slovenija. Po prvi oddaji bi bilo bolje reči, da gre za oddajo Veselje na eks. Tam se vsi trudijo, da bi pokazali, kako je oddaja Na zdravje ena navadna pogrebna zadušnica proti veselju, ki se sproducira med hihitanjem, dovtiparstvom in razpredanjem tekmovalcev v kvazi kvizu. Mario Galunič kot voditelj in Boris Kobal ter Nina Valič kot kapetana rdeče in modre ekipe imajo en sam cilj: poglejte, koliko optimizma premore ta dežela. Ne znanja ali spretnosti. Tu gre le za količino patriotskih čustev. Če so nam že eni tuji trgovci ukradli mitično in epsko konstitutativno Slovenijo mojo deželo, potem je tu Moja Slovenija, ki je samo naša. Tako kot je samo naš koncept, ki ga je na plano izpljunila Pezdirjeva akcija. Špecanje in ovajanje. Pred pol stoletja ste prijatelje ovajali predstavnikom službe državne varnosti, zdaj je čas, da svoje prijatelje in neprijatelje ovajate protikorupcijski komisiji, policiji ali kar direktno vladarju. Zdaj je čas, ko imate le dve možnosti državotvorne participacije: ali greste med rdeče in modre v studio k Mariu in s šali navdušeno vrtite helikopter sreče po zraku ali pa s seznamom tečete do vrat protikorupcijske komisije. Izbira je samo vaša. In v tem je čar demokracije. Da imate izbiro. Tako kot lahko med smučanjem preklopite na Eurosport in boste pozabili na strokovno komentatorko. Brez plačila…