Tega namreč ne moremo reči za tiste zavarovalnice, ki upravljajo s pokojninskimi skladi, saj so izplačila, ki segajo v desetine milijonov evrov in presegajo polovico pobranih premij, zagotovo pustila posledice.

Nedavno ustanovljena Modra zavarovalnica, Zavarovalnica Triglav, Generali, Adriatic Slovenica (AS) pa tudi Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP) so tako v letu 2011 obračunali 160 milijonov evrov premij iz naslova pokojninskih zavarovanj po ZPIZ-1 oziroma več kot 12 milijonov evrov manj. Na drugi strani so se "odškodnine" iz istega naslova kar potrojile, prek 90 milijonov evrov. Glede na to, da so v primerjavo vključene le zavarovalnice, ki obvladujejo polovico trga dodatnih pokojninskih zavarovanj, ne pa tudi Prva osebna zavarovalnica (ni članica SZZ), pokojninske družbe in banke, je bilo v lanskem letu, ko so pravico do izstopa iz skladov dobili prvi zavarovanci, še bistveno več izplačil.

Kosmate škode, ki so jih Vzajemna, AS in Triglav Zdravstvena morale obračunati pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, so sicer višje že šesto leto zapored, tokrat za slabe tri odstotke oziroma deset milijonov evrov. Bilo jih je že okrog 373,5 milijona evrov. Toda kljub temu so podražitve, ki so jih omenjene zavarovalnice družno izpeljale marca 2011, v njihovo blagajno prinesle mnogo več. Če ne upoštevamo organske rasti, je njihov izkupiček presegal 20 milijonov evrov. Razlika med premijami in škodo je tako v lanskem letu znašala že skoraj 50 milijonov evrov, škodni rezultat pa 88,7 odstotka.

Pozitivnega vala pa ni uspelo ujeti pretežno življenjskim zavarovalnicam. Res je uspelo določenim na tem segmentu celo zrasti, na primer Zavarovalnici Maribor (ZM) in zavarovalnicam Generali, Tilia, Merkur, Wiener Städtische in Victoria-Volksbanken, vendar so bili padci drugih konkurentk tolikšni, da se je trg življenjskih zavarovanj lani skrčil za slabe tri odstotke, na 638 milijonov evrov. Izpostavimo le največja upada premij. Zavarovalnica Triglav in KD Življenje sta izgubila kar okrog sedem milijonov evrov, kar je prvi predstavljalo le manjšo "prasko", zavarovalnica v lasti KD Matjaža Gantarja pa je bila ob kar desetino vseh premij.

Vzrok, da je celoten trg, ki na leto zbere čez dve milijardi evrov premij, v primerjavi z letom 2010 izgubil zgolj dobra dva milijona evrov tega zneska, gre tako iskati izključno v rasti dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj in hkratni stagnaciji drugih neživljenjskih zavarovanj.

Zavarovalnicam še naprej povzročajo preglavice avtomobilska zavarovanja, ki so jih lani pobrali za 19 milijonov evrov manj kot leto pred tem. Vendarle jim je šel na roko znatni upad obračunanih odškodnin, saj jih je bilo kar za 30 milijonov evrov manj. Škodne rezultate so zavarovalnice izboljšale tudi pri nekaterih drugih zavarovalnih vrstah, na primer pri zavarovanju požara in elementarnih nesreč (za 16 milijonov evrov boljši izkupiček), kreditnem zavarovanju (za šest milijonov evrov) in tudi zavarovanju pomoči (za 4,7 milijona evrov).

tomaz.modic@dnevnik.si