Tudi progo so ravnokar odprli za trening in dobro bo pogledati zavoje in ciljni vzpon, ki je sicer vedno isti," je Katja Višnar včeraj popoldne izpred kraljeve palače opisovala občutke pred zadnjim sprintom svetovnega pokala. Z Vesno Fabjan imata zadnjo veliko priložnost za uresničitev glavnih ciljev sezone.

Za Višnarjevo je to finale šesterice, za Fabjanovo deseterice sprinterskega skupnega seštevka. Obe sta neuspešno lovili stopničke. Blejka ima izmed najboljših sprinterk najslabše razmerje med kvalifikacijami in izkupičkom. V kvalifikacijah je bila druga v Kuusamu, tretja v Milanu in Drammnu pred tednom dni, četrta v Dusseldorfu, sedma v Lahtiju in Davosu. Izkupiček je (le) deveto v Kuusamu, deseto na Rogli in Otepaae, enajsto v Lahtiju. V Stockholmu je zadnja štiri leta nanizala 19., dvanajsto, osmo in lani šesto mesto, potem ko je začela kot druga v kvalifikacijah. V analih je Stockholm zapisan kot zadnja velika predstava Petre Majdič. Morda ob letu osorej Višnarjeva le steče po stopinjah kraljice.

Fabjanova v klasiki tako visokega dometa še nima. Nadeja se, da še enkrat dokaže napredek, čeprav se ji je zadnji sprint v Drammnu ponesrečil. Kot dvanajsta za 17 točk zaostaja za Jacobsenovo, 12 točk za Kylloenenovo, 11 za Brodinovo. Dosegljivo. Varovanke Vladimirja Korolkeviča so v tej sezoni doslej zbrale 516 točk, lani 597. Torej bo tudi to eden od izzivov "kraljevega sprinta".