Javni pogovor v klubu Tiffani bo osredotočen na to, da se morajo skupine, ki svoje delovanje in prostore namenjajo izključno feministkam, ženskam in LGBTIQ skupnosti, nenehno zagovarjati pred širšo javnostjo, ki jim očita separatizem, nepripravljenost na dialog, bojazljivost ali celo sovražnost, piše na festivalski spletni strani. Pogovor bosta moderirali Tea Hvala in Lidija Radojević.

V sklopu Rdečih zor bosta danes potekali tudi dve delavnici, v Galeriji Kapelica pa bodo v sodelovanju s skupino Bring In Take Out Living Archive odprli še razstavo. Na razstavi z naslovom GOSTikulacije bo britanska umetnica Margareta Kern predstavila niz premišljenih performativnih posegov v arhive.

Otvoritveni dan bo zaokrožil koncert nemške "riot grrrl zasedbe" Blockshot in ljubljansko-prekmurskega tria Ludovik Material v Menzi pri koritu na Metelkovi.

Festival, ki bo po različnih lokacijah po Ljubljani potekal do 11. marca, prinaša različne postavitve, projekcije, pogovore, predstave, performanse in koncerte. Veliko pozornosti bo pritegnil četrtkov nastop ameriške zasedbe tUnE-yArDs.

Pobudnice festivala žensk Rdeče zore so leta 2000 na Metelkovi delovale v sklopu več društev. Preučevale so položaj žensk v spletu umetnosti, kulture, politike, aktivizma in vsakdanjega življenja.

Odločile so se, da na mednarodni dan žena, 8. marec, organizirajo festival, ki bo javni prostor razprl za druženje in izražanje žensk na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju, piše na spletni strani festivala.