To so poglavitni predlogi ministrstva za finance za davčno razbremenitev gospodarstva in zagon investicij, za kar so se pripravljeni odpovedati skupno nekaj več kot 150 milijonom evrov.

Ministrstvo za finance je včeraj na spletni strani objavilo predloge novel zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb in o dohodnini ter s tem začelo njuno teden dni trajajočo javno obravnavo. Da si je vlada pri oceni letošnjih prihodkov v proračunu pustila prostor v višini približno 150 milijonov evrov "za davčne razbremenitve", je minister za finance Janez Šušteršič povedal že pred tednom dni. Kot je dejal, bo vlada izmed napovedanih izbrala tiste, ki so enostavnejše in bodo po njihovi oceni "spodbujevalno delovale za gospodarski zagon, za investicije in odpiranje delovnih mest".

Predlog zakona o davku od dohodka pravnih oseb predvideva znižanje davčne stopnje, že letos na 18 odstotkov, nato pa vsako leto za odstotno točko manj, tako da bi se z letom 2015 davek od odhodka pravnih oseb začel obračunavati po 15-odstotni davčni stopnji. Predlog zakona predvideva še zvišanje olajšav za investicije, zgornji prag koriščenja olajšav pa bi podvojil na 60.000 evrov na letni ravni. Po izračunih finančnega ministrstva bodo finančne posledice za leto 2012 znašale okoli 87 milijonov evrov, vsako naslednje leto pa naj bi se zaradi odstotne točke nižje davčne stopnje proračunski prihodki znižali še za po 32 milijonov evrov.

Ob tem velja omeniti, da je za leto 2010 od skupno več kot 85.300 zavezancev pozitivno davčno osnovo pred olajšavami v višini 3,8 milijarde evrov izkazala slaba polovica zavezancev, po zmanjšanju osnove in olajšavah pa je pri davčni osnovi 3,1 milijarde evrov nekaj manj kot 3500 zavezancev plačalo okoli 630 milijonov evrov davka od dohodka pravnih oseb.

Olajšave, ki jih predlog zakona o davku od dohodka pravnih oseb uveljavlja za pravne osebe, uveljavlja predlog zakona o dohodnini za samostojne podjetnike, hkrati pa razbremenjuje zavezance z višjimi dohodki. Najvišji dohodninski razred, z 41-odstotno davčno stopnjo, bi se po predlogu namreč začel pri davčni osnovi v višini nekaj več kot 18.700 evrov. Predlagane spremembe zakona bodo javnofinančne prihodke po oceni znižale za 67,4 milijona evrov.

Nekdanji direktor Dursa in član fiskalnega sveta Ivan Simič ocenjuje predlagane spremembe kot dobre. "Čeprav sem sam predlagal takojšnje znižanje stopnje davka od dohodka pravnih oseb na 15 odstotkov, je postopno zniževanje kljub temu pozitiven napredek. Tudi pri povišanju mejnega zneska pri dohodnini za prehod v tretji razred in povišanju investicijskih olajšav gre za pozitivne spremembe. Vlada s tem izpolnjuje predvolilne obljube ter na ta način postopoma pomaga gospodarstvu v teh težkih časih. Glede na predviden izpad davčnih prihodkov še zmeraj menim, da bi bilo treba povišati splošno stopnjo DDV z 20 na 22 odstotkov," je povedal Simič.

Tudi davčni strokovnjak Darko Končan meni, da je namen dober, učinkovitost ukrepov pa bo po njegovem mnenju odvisna od izvedbe ukrepov. Kot je pojasnil, je prejšnja vlada odobravanje olajšav birokratsko zapletla do te mere, da se je zanje odločil le malo kdo. Izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek pa meni, da so predlogi, ki jih je gospodarstvo sicer pričakovalo, vsekakor dobrodošli, a bodo, kot je zatrdila, predloge pogledali tako s stališča pozitivnih kot morebitnih negativnih posledic za gospodarstvo.

katja.svensek@dnevnik.si