Kot so nam včeraj potrdili na okrožnem sodišču v Ljubljani, je predlog za stečaj MID Investicij vložilo Primorje. Prav uradni konec podjetja, ki je že zadnji dan leta 2010 imelo 13,7 milijona evrov negativnega kapitala in skoraj 25 milijonov evrov obveznosti, pa bi morda lahko razjasnil njegove posle s Hypo Leasingom. Po neuradnih informacijah naj bi namreč v MID Investicijah več let poleg rednega plačila za objekte, ki so jih na ključ gradili za Hypo Leasing, prejemali še rentne donose v obliki "premij za dobro sodelovanje".

Te naj bi Hypo Leasing MID Investicijam plačeval ob zaključku poslovnega leta. Samo leta 2008 naj bi tako MID Investicije od Hypo Leasinga, ki je to leto ustvaril 19,3 milijona evrov, prejele okoli pet milijonov evrov, skupna vsota teh plačil pa naj bi po informacijah, ki nam jih ni uspelo preveriti, presegala deset milijonov evrov. O nakazilih, ki jih je potrdilo več naših virov, v javno dostopnih poročilih o poslovanju Hypo Leasinga ni mogoče najti ničesar, po neuradnih podatkih pa naj bi jih odredili v Celovcu. Nadzorni svet slovenskega Hypo Leasinga je sicer do maja 2008 vodil Josef Kircher, nekdanji prvi mož avstrijskega Hypo Leasinga in tesen sodelavec nekdanjega prvega moža celovške Hypo Alpe Adria Bank Wolfganga Kultererja. Kircherja je sicer pred tem v izvršilnem odboru banke nasledil dotedanji predsednik uprave Hypo Alpe Adria Bank Slovenija Božo Špan.

Že včeraj smo poročali, da je bil med letoma 2005 in 2008 četrtinski solastnik MID Investicij koroški nepremičninski mogotec Walter Moser, ki je leta 2006 z več vlagatelji sodeloval pri tajnih nakupih prednostnih delnic avstrijskega Hypo Leasinga s prodajno opcijo, ki je banki zapadla šele po tem, ko jo je kupila Bayerische Landesbank (BLB). Iz tega je mogoče sklepati, da je Moser z vodilnimi iz Kultererjevega kroga spletel tesne poslovne vezi. V Hypo Leasingu sicer obsega poslovanja z MID Investicijami niso želeli razkriti, ker "gre za odnos z njihovo stranko". Po naših informacijah pa so bile MID Investicije eden največjih, če ne celo največji partner Hypa, celoten obseg poslov pa je znašal od 350 do 400 milijonov evrov.

Po dostopnih podatkih ni izključeno, da so avstrijski lastniki MID Investicij pred stečajem morda za seboj želeli zabrisati določene sledi in z njim namerno zavlačevali. Podjetje so namreč sredi februarja preimenovali v Tau Projekt, edini preostali družbenik Andreas Viktor Messner, sicer Moserjev dolgoletni poslovni partner, pa ga je za en evro prodal zastopniku Michaelu Wakolbingerju. Toda ker je ljubljansko okrožno sodišče podjetju vse listine, ki se nanašajo na začetek postopka, vročilo že pred spremembo imena, bo upravitelj Valter Stepan stečaj podjetja še vedno vodil pod prvotnim imenom MID Investicije.

Čeprav sta Messner in Wakolbinger v pogodbo zapisala, da drugi kupuje z namenom preverbe možnosti za sanacijo, v MID Investicijah niso ugovarjali terjatvi Primorja ali vložili zahteve za preložitev odločanja o stečaju. Kljub temu pa je podjetje po javno dostopnih bilancah že vsaj štiri leta izpolnjevalo najmanj enega od zakonskih pogojev za insolventnost. Že konec leta 2007 je tako izkazovalo za 5,6 milijona evrov negativnega kapitala, ki se je do konca leta 2010 skoraj potrojil.

Poleg trgovskih centrov Qlandia so MID Investicije v Sloveniji zgradile tudi več drugih večjih in manjših prodajaln, med drugim tudi trgovski center za Bauhaus in prodajalne za podjetje Kik. Razen poka nepremičninskega balona naj bi k stečaju po oceni enega od naših virov pripomoglo tudi izčrpavanje podjetja. Pri gradnji centrov so namreč morali po naših informacijah obvezno sodelovati vnaprej izbrani avstrijski partnerji. Dejstvo, da se je podjetje kljub stalnemu pritoku milijonov evrov iz Hypo Leasinga, znašlo v težavah, pa bi lahko potrjevalo navedbe virov, da so v MID Investicijah denar tudi na račun podizvajalcev raje namenjali za nove nakupe zemljišč.

primoz.cirman@dnevnik.si, sebastjan.morozov@dnevnik.si