Kako komentirate dejstvo, da se zdajšnje vodstvo Maribora upira odvzemu naziva častnega meščana zakrnelemu nemškemu nacionalistu, ki je mrtev že več kot osemdeset let?

Ne morem razumeti, kako lahko zdajšnje županstvo tolerira kot častnega občana nekoga, ki si je nekoč želel, naj se Maribor raje požge, kot da bi mesto spolzelo iz nemških rok. Po mojem bi bilo vsekakor treba v Mariboru izpeljati javno razpravo o tem, ali si še zmeraj želi imeti takšnega častnega občana. Morda bi bilo za začetek dobro pojasniti, zakaj je sploh bil deležen te časti.

Zakaj?

Kernstock je dobil diplomo častnega občana leta 1908, ob svojem 60. jubileju, deset let kasneje je postal tudi častni občan Dunaja (zanimivo: Kernstocka dandanes ni več na seznamu dunajskih častnih občanov, podatka o tem, kdaj so ga izbrisali, nam ni uspelo izvrtati, op.p.). Mariborski župan Johann Schmiederer mu je ob podelitvi diplome napisal pismo, citiram: "Povsod, kamor seže nemški jezik, se nemški narod razveseljuje ob vaših baladah in pesmih in iz njih črpa uteho in pogum za boj za svojo materinščino. Občinsko vodstvo mesta, ki je lahko ponosno na to, da je rojstni kraj vaše prečastitosti, je opravilo samo del svoje dolžnosti s tem, ko je prvoborcu nemškega naroda podelilo najvišje priznanje."

Skratka, mesto ga je počastilo zaradi njegovega glasno izraženega nemškega nacionalizma, ker se je kot pesnik zavzemal za nacionalni boj Nemcev zoper Slovence. Težko bi sicer trdili, da je bil nacionalsocialist, saj je umrl že leta 1928. Je pa, kot vam je gotovo znano, leta 1923 spisal pesem v čast kljukastemu križu (Hakenkreuzlied), od katere se ni nikoli javno distanciral, temveč zgolj polovičarsko v zasebnih pismih. Ta njegova pesem je zelo odmevala, potekale so javne razprave o tem, zakaj neki avstrijski duhovnik sploh piše takšne hvalnice nemštvu. To je bila za cerkev vsekakor zelo neprijetna zadeva.

Kakšen je bil Kernstockov ugled v času nacizma?

Kernstock je bil komercialno zelo uspešen predvsem v Nemčiji, kjer je najprej objavljal pesmi v zelo priljubljenem tedniku Fliegende Blätter, v začetku 20. stoletja pa mu je zbirke pesmi v lepih nakladah izdajala založba Braun-Schneider. Imel je izjemno tržno žilico, na Štajerskem si je popularnost pridobil predvsem s pisanjem priložnostnih pesmi. Po smrti je v nemškem rajhu ostal čaščen lirik, saj je bil prvovrsten nemškutarski hujskač.

Kako pa se je spremenil odnos Avstrije do njega po letu 1945?

Kot pesnik je zlagoma povsem izginil, zdaj ga pravzaprav nihče več ne bere. Ostali pa so po njem imenovani ulice in trgi, teh je več kot petdeset. Pri Gradcu je tudi Kernstockova planinska pot.

Dnevnikovo novico, da je Kernstock še zmeraj častni občan Maribora, so povzeli številni tuji mediji, v Mariboru pa je bila objavljena kolumna, v kateri avtorica to zgodbo označuje kot instrumentalizacijo zgodovine in izrabljanje antinacizma za današnje cilje. "V primeru Maribora je zadeva zelo benigna, saj častnega občana Kernstocka (...) danes nihče ne časti niti se ne identificira z njegovim delom," je zapisala. Je zadeva res tako benigna, da bi jo bilo treba kar spregledati?

S tem se nikakor ne morem strinjati. Kernstocka dandanes častijo skrajni desničarji. S tem ko se noče jasno distancirati od "svojega" častnega občana, se Maribor nehote postavlja v ta skrajni kot. Saj ni naključje, da se v Avstriji izpostavlja, da je Kernstock še zmeraj častni občan Maribora, letošnje evropske prestolnice kulture, ko skušajo braniti njegovo ime.

Nazadnje se je to zgodilo v Hartbergu, kjer občinsko vodstvo nasprotuje preimenovanju Kernstockove osnovne šole ...

Točno. Zato, ker je v Sloveniji še zmeraj častni občan, naj bi bil torej še zmeraj odličnik. Biti častni občan namreč pomeni biti dostojanstvenik, ki je vreden mesta. Kernstock, ki je bil brahialni nacionalist, nikakor ni vreden Maribora, še manj kulturne prestolnice Evrope! Absolutno ne! Kernstock je bil ozkosrčen nemški nacionalist in njegova načela niso združljiva s splošnimi človekovimi pravicami v združeni Evropi brez meja in sovražnosti. Zaprimo enkrat za zmeraj poglavje s temi nacionalisti!