Sodišče je z današnjo začasno ustavitvijo stavke okoli 200 članov sindikata GdF, ki na največjem nemškem letališču skrbijo za usmerjanje letal na in s parkirnih prostorov, tako znova prisluhnilo upravljavcu letališča Fraport in nemškemu letalskemu prevozniku Lufthansa.

Do najnovejše odločitve sodišča je prišlo, potem ko je letalske potnike v Nemčiji pričakal še en dan odpovedanih letov. Zaradi stavke na letališki ploščadi je bilo v torek odpovedanih 235 letov.

V torek je sicer sodišče ustavilo za danes napovedano stavko kontrolorjev letenja v letališkem stolpu in izreklo začasno prepoved solidarnostnih stavk na letališču, h katerim je pozival GdF. To bi namreč pripeljalo do ustavitve letalskega prometa, kar bi bilo nesorazmerno, je utemeljil sodnik Matthias Kreutzberg-Kowalczyk.

Po navedbah Fraporta je zaradi posledic stavke 200 članov sindikata GdF, ki traja že skoraj 14 dni, danes na tretjem najbolj prometnem letališču v Evropi zamudilo okoli 40 letov.

GdF želi s stavko doseči občutno, med 25- in 50-odstotno povišanje plač, večje bonuse in krajši delovni čas za okoli 200 zaposlenih na letališki ploščadi.

Frankfurtsko letališče je tretje največje v Evropi. Več poletov dnevno poteka le prek londonskega Heathrowa in pariškega Charles de Gaulle.

Sicer pa je medtem s stavko zagrozilo tudi 1500 zaposlenih na dveh berlinskih letališčih - Tegel in Schönefeld.