Na frankfurtskem letališču je v zadnjih 10 dneh s premori stavkalo okoli 200 članov sindikata GdF, ta pa je po besedah sindikalista Markusa Siebersa k solidarnostni stavki pozval še kontrolorje letenja v stolpu, čeprav ti niso vključeni v plačni spor.

Upravljavec frankfurtskega letališča Fraport je doslej z aktivacijo dodatnih ekip uspel speljati večji del načrtovanih poletov, prizadeti so bili predvsem tisti na krajše proge. Sindikat si sedaj očitno želi povečati pritisk na delodajalsko stran.

Če se bodo stavki dejansko pridružili še kontrolorji v letališkem stolpu, ki so sicer zaposleni pri nemški agenciji za nadzor zračnega prometa DFS, se bo delež odpovedi poletov precej povečal. Spor, ki je izbruhnil zaradi zahtev po višjih plačah, pa se bo zaostril.

Na sodišču bodo poskušali doseči prepoved stavke

Fraport, DFS in nemški letalski prevoznik Lufthansa so sicer napovedali, da bodo na sodišču poskušali doseči prepoved stavke. V DSF namreč poudarjajo, da bi skupna stavka lahko popolnoma zaustavila delovanje letališča. V Lufthansi, ki ima v Frankfurtu svojo bazo, pa poudarjajo, da bi s tem izkoristili monopolni položaj za vztrajanje pri plačnih zahtevah, ki so "povsem pretirane", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

GdF želi doseči od 25- do 50-odstotno zvišanje plač, večje bonuse in krajši delovni čas za okoli 200 kontrolorjev letenja, ki usmerjajo letala na in s parkirnih prostorov. Frankfurtsko letališče je tretje največje v Evropi; več poletov dnevno poteka le prek londonskega Heathrowa in pariškega Charles de Gaulle.