Revija Time je napravila popis desetih karier, ki so se po osvojenem oskarju obrnile strmo navzdol. Mnogi že dolgo opozarjajo, da oskarji niso pokazatelj umetniške vrednosti, nagrada pa vsako leto izgublja na relevantnosti.

Cuba Gooding Jr.

Dokaz, da oskar ni garancija bodočega uspeha, je med drugim tudi Cuba Gooding Jr., ki je osvojil oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu "Jerry Maguire“. V ganljivem zahvalnem govoru je izjavil, da ljubi vse, kasneje pa se je krivulja njegove kariere obrnila proti tlom in v vmesnem času ni uspel posneti nič kvalitetnega.

Helen Hunt

Helen Hunt je oskarja osvojila leta 1997 za film "Bolje ne bo nikoli“. Vloga zaljubljene matere samohranilke ji je poleg oskarja prinesla tudi Zlati globus, po uspešnem letu pa se je odločila za kratko pavzo. Njena kariera si do danes ni opomogla.

Kim Basinger

Čudovita Kim Basinger je leta 1997 igrala v filmu "L.A. zaupno“. Vloga fatalne Lynn Bracken ji je prinesla oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo, od takrat pa snema samo še izredno slabe filme. V filmu "Osem milj“se je pojavila kot Eminemova mati, igrala pa je tudi poleg osladnega Zaca Efrona.

Roberto Benigni

Kdo bi lahko pozabil slavni trenutek, ko se je Roberto Benigni prek stolov in hollywoodskih zvezdnikov sprehodil do svojega zlatega kipca za najboljši tujejezični film "Življenje je lepo“, istega večera pa se je vpisal tudi kot dobitnik oskarja za najboljšo vodilno moško vlogo. Po veličastnem večeru, pa je prejemal vedno slabše ponudbe in nikdar več ni uspel poustvariti uspeha veličastnega filma.

Tatum O'Neal

Tatum O'Neal je osvojila oskarja z vsega desetimi leti. Potem ko je že v ranih letih bolj ali manj dosegla svoj življenjski cilj, je kasneje postala na samem dnu. Leta 1974 je dobila oskarja za vlogo v filmu "Paper Moon“. Tatumova se je kasneje poročila z Johnom McEnroejem, rodila tri otroke in preživljala čas z njimi. Nato se je ločila, postala odvisnica, večkrat pa so jo aretirali zaradi kupovanja cracka.

Michael Cimino

Michael Cimino je za film "Lovec na jelene“ osvojil pet oskarjev, med drugim tudi za najboljšo režijo in film. Kritiki in občinstvo so slavili režiserja, njegov naslednji projekt pa je bil strašno razočaranje. Film "Heaven's Gate“ je bil velik proračunski zalogaj, zaslužil pa ni praktično ničesar. Kritiki so film raztrgali in ga označili za potrato časa, talenta in denarja.

Louise Fletcher

Louise Fletcher se je proslavila z vlogo v enem najboljših filmov vseh časov. Za vlogo medicinske sestre v filmu "Let nad kukavičjim gnezdom“ ji je leta 1975 prinesla oskarja za najboljšo vodilno ženski vlogo, kasneje pa s kariero ni imela veliko sreče.

Halle Berry

Halle Berry je leta 2001 osvojila oskarja za sijajno vlogo v filmu "Monster's Ball“. Halle je postala prva temnopolta igralka, ki je prejela prestižno nagrado. Berryjeva je obetala veliko, prvo razočaranje pa je prišlo že čez tri leta, ko je obupno odigrala glavno vlogo v še bolj obupnem filmu "Catwoman“.

Luise Ranier

Igralka je leta 1936 osvojila oskarja za vlogo v filmu "The Great Ziegfeld“, naslednje leto pa še za vlogo v filmu "The Good Earth“. Nato jo je zaposlil MGM, ki jo je vključil v nekaj manj uspešnih projektov, zato je zapustila Hollywood in svojo srečo iskala na evropskih igralskih odrih. Povedala je, da oskar ni prekletstvo, te pa ljudje po osvojitvi nagrade obravnavajo, kot da lahko storiš vse.

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola nekaj let ni mogel zgrešiti. Vse kar je ustvaril, se je spremenilo v zlato. "Boter" je največje delo hollywoodske filmske umetnosti, z izidom filma pa je filmsko mesto dobilo novega kralja. Nato je sledila nesrečna avantura z verjetno najboljšim finančno neuspešnim filmom zgodovine "Apokalipsa zdaj“, napori snemanja Apokalipse pa so bili očitno preveliki in Coppola kasneje, morda z izjemo Drakule, ni uspel posneti več nobenega kvalitetnejšega filma.