"Meni je peto mesto tedaj veliko pomenilo. K temu, kar so naredile, pa ni kaj dodati. Toliko kolajn! Kapo dol. Vesela sem, da jim je uspelo, kar nam ni. Vsi smo vedeli, da so močne. Ana in Lea sta že v Innsbrucku pokazali, kako sta močni. Anja je bila najboljša že vso sezono na tekmah celinskega pokala. Nika je eksplodirala prav na mladinskem prvenstvu. To je tekmovanje, ki je pravo merilo," se uspeha veseli sedanja nosilka Petrinih čevljev Vesna Fabjan. "To, kar je naredila Nika, je zame največje zadoščenje in poplačilo za vse, kar sem v 26 letih vložil v ta 'lauf'," pravi Vinko Poklukar, alfa in omega TSK Bled, ki od petka težko govori in mu prihajajo solze v oči.

Anjo Eržen športni svet že pozna - nečakinja biatlonca Janeza Mariča je že bila olimpijka. Manj odkrit biser je mladinska svetovna prvakinja Nika Razinger, ki prihaja iz kmečkega okolja vasice Kupljenik izpod Jelovice. "Nika je priden, talentiran deklič. Že pred odhodom sem napovedal, da bo imela kolajno, vendar v sprintu. Z uspehom naših in tekačic kranjskega Merkurja sta se pokazala tudi vrednost klubskih trenerjev in delo številnih zanesenjakov, ki pomagajo," je žarel Poklukar, sicer profesor športne vzgoje na blejski osnovni šoli, ki mu pomaga še en nekdanji reprezentant Filip Kalan. Pavel Dornik, nemara eden od najbolj cenjenih in uspešnih trenerjev mladih tekačev, je po prvem treningu Lee Einfalt hudo podvomil o smislu prihoda deklice v tek, a hitro odkril njene izredne vzdržljivostne sposobnosti.

Športnica iz Zbilj je z zbirko kolajn že najbolj trofejna tekačica mladega vala. Le malo po kolajnah zaostaja Ana Lampič iz kolesarske družine sosednje vasi Valburga. Obe, ki mladinske kategorije še dve leti ne bosta prerasli, sta vadili pod vodstvom klubskega trenerja Roka Šolarja. "Zdaj bo največji izziv pripeljati jih tudi med članice," pravi Rok Šolar. "Kot prvo moramo velika pričakovanja spraviti na realna tla," razmišlja Petra Majdič "Vsaj za štiri, pet let. Pritisk uspehov morajo dotlej še nositi starejše, da tek ne bo izgubil veljave. Sprejeti, da je v punce vredno še veliko vložiti, delati na vseh področjih, jih varovati. Napredek ne bo več skokovit, treba bo kdaj poklekniti. Vsaj eni od štirih bo zagotovo uspelo."