Na ljubljanskem okrajnem sodišču je bil Eko-Nafta sprva uspešen, saj je sodišče izdalo sklep o izvršbi in Ocean Logistiku naložilo plačilo dolgovanega zneska. Toda Ocean Logistik je v ugovoru zatrjeval, da po lastnih evidencah sploh ni naročil blaga, ki mu ga zaračunava Eko-Nafta, in da ne razpolaga z računi, ki so bili navedeni v izpisku odprtih postavk. Zato je sodišče že izdani sklep razveljavilo. Ker je v nadaljevanju izvršilnega postopka Eko-Nafta sodišču dostavil račune in drugo dokumentacijo, je višje sodišče odločitev prvostopenjskega sodišča razveljavilo, zato pa bo moralo okrajno sodišče ponovno odločiti o izvršilnem predlogu.

Ko je ljubljansko okrajno sodišče januarja lani ugodilo izvršbi, je Ferenčak odstopil kot direktor Ocean Logistika, njegovo mesto pa je zasedel Roman Oskar, 35-odstotni lastnik podjetja. Enak lastniški delež ima še Grega Bizjak, medtem ko 30-odstotni družbeniški delež obvladuje podjetje Ocean Orchids v solastništvu Ferenčaka. Slednji je bil nedosegljiv za komentar.

Po zadnjih dostopnih podatkih je Eko-Nafta leta 2010 dosegel 13,3 milijona evrov prihodkov od prodaje in pridelal milijon evrov izgube. V konsolidiranem letnem poročilu Nafte Lendava je navedeno, da je izguba v največji meri posledica slabitve sredstev v povezavi s pripojenim podjetjem Nafta Biodizel v letu 2009.

sebastjan.morozov@dnevnik.si