24.960

24.960 gigabajtov prostora za programe, podatke, filme, slike otrok, ljubic in žena ter kakšen predlog zakona bodo imeli skupno na voljo državnozborski računalniki, ki si jih poslanci nedvomno zaslužijo. Ker delajo noč in dan. Zato ne preseneča zahteva iz razpisa, ki bo državni proračun olajšal za 172.000 evrov, da mora biti tipkovnica prenosnika osvetljena. Saj ko bo treba zategniti pas, bodo poslanci računalnike z elektriko polnili doma, v DZ pa bodo morali ob redukcijah elektrike delati le v soju sveč. Edini, ki je ob novici o nakupu računalnikov povzdignil glas, je bil Franc Pukšič, ki meni, da bi bilo treba razpis razveljaviti. Ne bo nekdo njemu lučke na računalnik montiral...

478,9

478,9 milijona evrov je bila skupna vrednost odkupa kmetijskih pridelkov v letu 2011, nas je v ponedeljek razsvetlil statistični urad Slovenije, s čimer je bil odkup za 11 odstotkov višji kot v letu 2010. Večji del povišanega odkupa – morda pa akcija »Jejmo Slovensko« le ni popolna brca v temo – gre na račun za 22 odstotkov povišanega odkupa v skupini poljedelstvo: vrednost odkupljenih žit je bila leta 2011 kar za 42 odstotkov višja, v skupini živinoreja je vrednost odkupa porasla za 12 odstotkov, vrednost odkupljenega sadja pa za 25 odstotkov. A pazite: vrednost odkupa alkoholnih pijač je bila nižja za več kot 11 odstotkov.

13

13 dni pod novo vlado je zdržal na čelu vojske general Alojz Šteiner, preden ga je vlada na predlog ministra Hojsa, ki se je v dveh tednih – utrjen z gradnjo avtocest, kjer je potrebna mehanizacija, mehanizacijo ima tudi vojska, ergo se na vojsko spozna – dodobra seznanil z vsemi dejavniki obrambnega sektorja, razrešila in na njegovo mesto imenovala brigadirja Dobrana Božiča.

5

5 dni še imajo na voljo organizatorji zimske univerzijade, da predstavnike FISU dokončno obvestijo, ali bodo prihodnjo zimo študentje tekmovali v kepanju in gradnji sneženih mož pod in na pobočjih Pohorja. Predstavniki FISU so namreč v četrtek opozorili, da od sopodpisnikov pogodbe o organizaciji zimske univerzijade 2013 še nimajo nobenega uradnega odgovora. »Zdaj nimamo več časa čakati. Od sopodpisnikov smo zahtevali, da do 1. marca do 14. ure potrdijo izvedbo univerzijade ali pa jo odpovedo. Če tega do takrat ne bodo storili, bomo smatrali, da univerzijade v Sloveniji ne bo.« Zdaj, ko se je vlada dokončno odločila, da denarja ne da, je tudi župan Kangler naenkrat pozabil na zimsko športanje, zato bi bilo pametno, da pri FISU ne zadržujejo predolgo sape v čakanju na odgovor.

21.969

21.969 evrov na glavo Grka je za reševanje Grčije v zadnjem paketu namenila Evropska unija, če seštejemo tako pomoč kot odpisane dolgove. Za preprečitev bankrota Grčije je ključen 20. marec, ko državi zapade v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolga. Jasno je, da je reševanje Grčije predvsem reševanje političnega vrha ter francoskih in nemških bank, ki so v Grčiji nasedle z naložbami. Mimogrede: šef Royal Bank of Scotland Stephen Hester si je dal kljub izgubi bančne skupine, ki je v javni lasti, odkar jo je država pred štirimi leti reševala iz brezna izgub, izplačati skoraj milijon funtov nagrade, medtem ko je bil povprečen bonus 146.800 zaposlenih v banki 5347 funtov.