"Jasno je, da je pomanjkanje kisika povzročilo hude poškodbe možganov pri bolniku," je danes dejal vodja travmatološkega oddelka univerzitetne bolnišnice v Innsbrucku Wolfgang Koller. "V tem trenutku ne moremo reči z gotovostjo, ali se bo princ Friso še kdaj zavedel," je dodal.

Frisa, očeta dveh hčerk, naj bi v prihodnje premestili v zasebno kliniko, kjer bodo nadaljevali zdravljenje. Koller je sicer opozoril, da bi lahko trajalo več let, preden se bo zbudil iz kome, če se sploh kdaj bo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

43-letnega Johana Frisa, drugega sina nizozemske kraljice Beatrix, je zasul plaz med smučanjem v mondenem smučarskem središču Lech v Avstriji. Ponesrečenca so po 20 minutah izkopali izpod snega in ga rešili z oživljanjem, a je odtlej v smrtni nevarnosti.

Avstrijske oblasti so po nesreči sprožile preiskavo, s katero želijo tožilci med drugim ugotoviti, kdo oziroma kaj je sprožilo plaz. Princ naj bi v družbi še enega smučarja v času nesreče smučal zunaj označenih smučarskih prog. V Lechu je v času nesreče veljala nevarnost snežnih plazov četrte stopnje na petstopenjski lestvici.