Konec tedna bomo obeležili desetletnico obstoja Wikipedije v slovenskem jeziku. Ob tej priložnosti pa se nameravajo najaktivnejši sodelavci projekta premakniti stran od svojih računalnikov in prirediti odprt dogodek, s katerim bi širši javnosti pokazali, kdo prispeva k razvoju tega obsežnega projekta.

Delovno srečanje slovenskih Wikipedistov bo v petek, 24. februarja 2012, ob 16. uri v Banketni dvorani ljubljanske Mestne hiše. Pogovarjali se bodo o stanju enciklopedije, sodelovanju s sorodnimi projekti in načrtih za naprej, med drugim o ustanovitvi društva Wikimedia Slovenija, ki bi postala lokalna podružnica Fundacije Wikimedia, ki bi zainteresiranim Wikipedistom omogočala bolj formalno organizirano udejstvovanje. Organizatorji so na spletu objavili tudi okvirni dnevni red srečanja.

Srečanju v Mestni hiši bo sledil družaben dogodek za širšo javnost , sicer prav tako v petek, 24. februarja 2012, od 19. ure dalje v Kiberpipi (Kersnikova ulica 6, Ljubljana).

Zakaj je okrogli jubilej slovenske Wikipedije pomemben?

Organizatorji menijo, da je slovenska Wikipedija posebnega pomena, ker gre za spletno enciklopedijo, ki jo lahko ureja vsakdo. Služi odprtemu in prostemu dostopu, izmenjavi, preverjanju in širjenju znanja v slovenskem jeziku, njeni urejevalci pa tvorimo raznoliko skupnost, ki aktivno
posega na domala vsa področja znanosti, izobraževanja in kulture.

Slovenska Wikipedija ima že več kot 130.000 enciklopedičnih člankov. Zbiranje in urejanje znanja pa nista edini smoter tega projekta, opozarjajo organizatorji, saj postaja slovenska Wikipedija čedalje bolj vključena tudi v učni proces. "Profesorji z več šol in fakultet učence in študente pri vajah ali seminarjih nagovarjajo k delu na wikipedijskih člankih. Mentorji, administratorji, redaktorji, urejevalci in tehnični vzdrževalci vse to počnemo prostovoljno in zastonj. Wikipedija deluje neprofitno, skrbi za prost pretok informacij in je izjemnega družbenega pomena,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

V slovenijo bo prišel tudi predsednik Fundacije Wikimedia

V petek, 24. februarja, se bosta dogodka udeležila Bence Damokos in Miloš Rančić iz komiteja za podporo lokalnim podružnicam Wikimedie (po svetu obstaja že 38 lokalnih združenj wikipedistov), v soboto, 25. februarja, pa se bo proslavi pridružil še Ting Chen, predsednik Fundacije Wikimedia.