Ravno tako za 3,3 centa se je podražilo kurilno olje - liter bo od torka stal 1,023 evra za liter.

Rast cen naftnih derivatov medtem med avtoprevozniki vzbuja strah glede njihove prihodnosti. Predsednik sekcije za promet pri OZS Andrej Klobasa opozarja, da država premalo pomaga avtoprevoznikom, direktor Združenja za promet pri GZS Robert Sever pa meni, da bodo morali zato povišati cene prevozov.

Maloprodajne cene naftnih derivatov pa bodo po mnenju direktorja Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djanija Brečeviča z Inštituta za raziskave v energetiki najverjetneje rasle tudi v prihodnjih tednih. Država verjetno še ne bo znižala trošarin, s čimer bi sicer lahko omilila maloprodajne cene goriv, je ocenil.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se določajo skladno z vladno uredbo, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in na gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na osnovi 14-dnevnih povprečij.

Cene goriv rekordne tudi na Hrvaškem

Cene goriv so z današnjim dnem nove rekordne vrednosti dosegle tudi na Hrvaškem. Sindikati zaradi tega že zahtevajo nižje trošarine na goriva, država pa je napovedala, da bo ukrepala, če bodo cene goriva dosegle 12 kun (1,60 evra). Na facebooku se je pojavila pobuda k bojkotu bencinskih črpalk na Hrvaškem.

Na Hrvaškem je treba od polnoči za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina odšteti 10,41 kune (1,38 evra), za liter evrodizla pa 9,89 kune (1,31 evra). Gleda na novo zvišanje cen je 50-litrski rezervoar goriva bencina v primerjavi z lanskim februarjem dražji za 48 kun (6,40 evra), za enako količino evrodizla pa je treba odšteti 44 kun (5,82 evra) več.

Opolnoči so se sicer zvišale cene vseh goriv na Hrvaškem, vključno s kurilnim oljem, ki je doseglo 7,15 kune (95 centov) za liter.

Sindikati so ob zahtevi po 10-odstotnem znižanju trošarin opozorili, da je v ceni neosvinčenega 95-oktanskega bencina za približno tri kune (40 centov) trošarin, medtem ko so celotni prihodki države v litru omenjenega bencina 5,11 kune (68 centov).

Nevarna meja dvanajstih kun

Hrvaški finančni minister Slavko Linić je v ponedeljek zatrdil, da bo vlada razpravljala o načinih posredovanja za primer, da bodo cene goriv dosegle "nevarno mejo 12 kun". V družbi Ina ne izključujejo možnosti, da bodo zaradi sankcije Iranu in vojnih groženj na Bližnjem vzhodu cene goriva do poletja prebile omenjeno mejo.

Hrvaški avtoprevozniki so medtem zagotovili, da zaenkrat ne bodo zvišali cene svojih storitev.

Skupina hrvaških državljanov pa je na družbenem omrežju facebook prejšnji teden sprožila pobudo za 24-urni bojkot bencinskih črpalk na Hrvaškem, ki naj bi potekal v sredo. Ogorčeni so, ker so cene goriv danes občutno višje kot leta 2008, ko je bila na svetovnem trgu zabeležena rekordna cena surove nafte.

V pobudi poudarjajo, da je smiseln le množični bojkot. Pričakujejo, da bodo številni hrvaški vozniki v sredo izrazili nezadovoljstvo zaradi visokih cen goriv ter na ta način prizadeli poslovanje naftnih družb. Obenem naj bi zobe pokazali tudi državi, ki določa trošarine.