Po centru se ni sprehajalo prav veliko meščanov, se jih je pa okoli 3500 zbralo na obrobju mesta, tik ob železniški progi, kjer Alba domuje v svojem precej staromodnem hokejskem svetišču. In vsekakor jim ni smelo biti žal, da so že uro pred začetkom tekme do vrha napolnili dvorano, saj so madžarski prvaki na samem uvodu letošnje izvedbe izločilnih bojev v EBEL upravičili vlogo favorita in ekipi iz Ljubljane nasuli kar sedem golov.

Olimpijo, ki jo je včeraj zaradi kazni trenerja Hannuja Järvenpääja s klopi vodil direktor Matjaž Sekelj, so sinoči izdali živci. To ni bila sproščena igra edinega slovenskega predstavnika v letošnji končnici, kot smo je bili vajeni na večini dvobojev v sezoni. Ljubljančani so kot po tekočem traku obiskovali klop za kaznovane, zaradi nešportne poteze je moral pod hladno prho celo vratar J. P. Lamoureux, ki mu grozi dodatna stroga kazen komisije. Ob tolikšni nedisciplini se Madžarov kajpak ni dalo presenetiti. Čeprav so gostje v soseščino pripotovali močnejši za rekonvalescenta Aleša Mušiča, je bila Alba boljša pravzaprav v vseh elementih igre. Bila je bolj bojevita, razpoložena, natančna, sveža, predvsem pa je imela precej več idej od nasprotnika, ki je povrhu ostal še brez na novo poškodovanih Žige Panceta in Scotta Hothama (oba težave v predelu kolena).

V taboru Olimpije so v minulih dneh opozarjali predvsem na nevarne madžarske napade, a včeraj je Alba tresla mrežo tudi po izdelanih akcijah. Prav bliskovito so Madžari že v prvi tretjini v zgolj 45 sekundah pobegnili zmajem na udobno vodstvo z 2:0, po katerem so Ljubljančani padli v madžarski mlin. Ko je Alba v drugi tretjini zabila še tretji gol, se je zdelo, da Olimpiji ni več pomoči, a so gostje vseeno spremenili taktiko in začeli igrati bolj pogumno. Po zadetkih Taylorja in Fraserja so celo lovili izenačenje, vendar se jim je načrt povsem sesul tik pred odmorom, ko je Lamoureuxu po golu Arpada Mihalyja počil film in je fizično napadel enega madžarskih hokejistov ter zamahnil še proti sodniku. Zadnjih dvajset minut je bilo za samozavestne gostitelje tako zgolj še za zabavo, pa tudi navijači so imeli številne razloge za rajanje, ko je mladi Matic Boh ob nepomoči soigralcev pobiral ploščke iz svoje mreže ...

Drugi izidi prvih tekem četrtfinala: Linz - Dunaj 3:4 v podaljšku (0:2, 2:1, 1:0, 0:1), Medveščak - Znojmo 3:1 (1:0, 1:0, 1:1), Salzburg - KAC 5:3 (2:1, 2:1, 1:1). Druge tekme bodo jutri ob 19.15.