Po prvi vožnji je bil najboljši Američan Ted Ligety, ki pa je na drugi progi naredil večjo napako in nazadoval na 27. mesto in Hirscherju olajšal pot do sedme zmage v sezoni in tretje veleslalomske po zmagah v Adelbodnu in Beaver Creeku. Presenečenje druge vožnje pa je bil tretjeuvrščeni Mathis, ki je prvo progo presmučal s 26. izidom, nato pa napredoval na stopničke.

Tudi 27-letni Jazbec je v drugi vožnji močno pokvaril dobro izhodišče, saj je bil po polovici tekme na devetem mestu, a vseeno dosegel najboljšo uvrstitev v karieri. "Tudi sam sem bil presenečen nad izidom na prvi progi, saj občutki niso bili tako dobri, kot na primer na treningu. Ampak super. Zadnje čase sem smučal dobro tudi na evropskem pokalu, na treningih in pričakoval sem, da se bom lažje prebil med najboljših 30. Imel sem tudi dobro številko," je o prvem nastopu povedal Jazbec.

Ena od skrivnosti za visoko uvrstitev je bila tudi boljša startna številka. "Doslej sem imel številko nekje med 53 in 63. Boljša številka pa povzroči tudi preskok v glavi, saj je lažje tekmovati z boljšo številko. Danes sem bil res sproščen, a seveda nisem pričakoval, da bom prvi tek tako zelo spredaj ...," je še povedal Tržičan, ki nastopa za kranjskogorski klub.

Mala slovenska senzacija

V Banskem je v spremenljivih pogojih že prva vožnja razdelila smučarje v dve skupini. V štirih desetinkah so progo prevozili Američan Ligety, Avstrijec Hirscher in drugi Avstrijec Philipp Schörghofer, vsi ostali pa so zaostali sekundo in več. Ostali so se zvrstili znotraj sekunde in pol do 30. mesta, kar jim je omogočilo lepo izhodišče za drugo vožnjo. Dobro je progo presmučal tudi Jazbec in poskrbel za malo slovensko senzacijo, saj slovensko smučanje že leta ni osvojilo nekoč "paradnih veleslalomskih točk".

Druga vožnja pa je ponudila zanimiv razplet. Med prvo četverico je progo brez napake presmučal le Hirscher, Fanara je odstopil, Schörghofer se ni znašel na progi, izpadel pa je tudi Ligety, ki se je nato vrnil do napačno presmučanih vratic, a seveda zaostal za tekmeci. To sta izkoristila Blardone, po prvi vožnji sedmi in že omenjeni Mathis ter se veselila stopničk.

Svojo uvrstitev je nekoliko poslabšal tudi Jazbec. "Mislim, da sem bil zgoraj še zelo dober, spodaj pa sem precej izgubil, a za natančno analizo bom moral pogledati posnetke. Bilo je tudi težko, pihal je veter, spremenljiva je bila vidljivost. A vseeno moram biti danes zelo zadovoljen," je zaključil Jazbrec, ki je Sloveniji prismučal prve veleslalomske točke po decembru leta 2009.

"Predvsem smo zadovoljni s tem, da je izkoristil, kar mu je bilo dano, oz, kar si je priboril in izkoristil startno številko. Škoda za drugi tek, da je imel tako trde noge, a to smo tudi malo pričakovali. Predvsem je pomembno to, da bo lahko šel bolj mirno naprej, da vidi kje je, da lahko napada. S tem napadom lahko poseže po 15. ali 10. mestu. Pomembno je tudi to, da se je sprostilo še eno mesto, zdaj bomo imeli na startu dva smučarja," pa je bil zadovoljen trener Marko Jurjec.

Po današnji tekmi vse bolj zanimivo postaja tudi v različnih seštevkih svetovnega pokala. V skupnem seštevku še kar vodi Hrvat Ivica Kostelić, 70 točk pred Švicarjem Beatom Feuzem in 118 točk pred Hirscherjem, ki pa ima lepo priložnost za novo visoko uvrstitev že v nedeljo, ko bo v Banskem na sporedu slalom. V veleslalomskem seštevku ima Hirscher zdaj 81 točk prednosti pred Ligethyjem.