Pri reševanju Grčije zvito sodeluje tudi ECB

Evropska centralna banka (ECB) in centralne banke območja evra so svoje obstoječe grške obveznice v vrednosti okoli 40 milijard evrov, ki so jih na sekundarnem trgu zaradi popolnega nezaupanja do države kupile po nižji ceni, začele menjati za nove obveznice z nominalno vrednostjo okoli 50 milijard evrov. Banke s tem ustvarjajo dobiček, ki naj bi se mu nato odpovedale v korist članicam evrskega območja, takšna odpoved dobičku pa ne krši niti pogodbe EU.

Nižje plače v španskih državnih podjetjih

Španska vlada bo v okviru nižanja stroškov v letošnjem prvem četrtletju za četrtino znižala plače vodilnega kadra v državnih podjetjih, pri čemer bodo plače v velikih podjetjih omejene na 105.000 evrov, v srednjih bo meja pri 80.000 evrih, v manjših državnih podjetjih pa bo meja pri 55.000 evrih na leto. Natančen znesek privarčevanih sredstev ni znan, a ob 25 do 30 odstotkov nižjih plačah bo vsota kar zajetna.

Za 6000 milijard lažnih obveznic ZDA

Italijanska protimafijska policija je včeraj v Švici zasegla za 6000 milijard dolarjev (4560 milijard evrov) lažnih obveznic ZDA, kar znaša približno tretjino ameriškega javnega dolga. Obveznice so našli v skritih predelih sefov, v okviru preiskave pa je bilo v Italiji aretiranih osem ljudi. Lažne obveznice so bile leta 2007 prenesene iz Hongkonga v Zürich, člani kriminalnih združb pa naj bi obveznice skušali unovčiti na kapitalskih trgih nekaterih držav v razvoju.

Gazprom za desetino znižal cene plina

Ruski plinski velikan Gazprom je popustil pritiskom in evropskim partnerjem znižal dolgoročne cene zemeljskega plina za deset odstotkov. Na to je pristal po pogajanjih z nekaterimi največjimi kupci, kot so francoski GDF Suez in Wingas, slovaški SPP ter turški Botas. Sicer znižanje odraža tudi stanje na svetovnem trgu, saj ameriški plin iz skrilavca vse bolj prihaja v Evropo in znižuje cene tega energenta.

Lafarge imel za tretjino nižji dobiček

Francoski proizvajalec gradbenih materialov Lafarge je kljub lanski triodstotni rasti prihodkov, na 15,3 milijarde evrov, dobiček glede na leto 2010 znižal za 28 odstotkov, na 593 milijonov evrov. Razlog je odpis vrednosti premoženja v višini 285 milijonov evrov, k čemur je 180 milijonov prispeval odpis na račun težavne Grčije. Poslabšanje položaja Lafargea v Grčiji in Španiji se je začelo že leta 2009 in se še nadaljuje, zato so že napovedali prodajo premoženja v višini milijarde evrov, kar bi zmanjšalo zadolženost skupine.

Airbus bo znova servisiral A380

Evropski proizvajalec komercialnih letal Airbus bo po tem, ko je uspešno odkril vzroke za razpoke na krilih, moral najverjetneje zamenjati še kovice na trupu največjega svetovnega potniškega letala A380, sporoča Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA). Airbus bo moral šest aluminijastih kovic zamenjati z močnejšimi titanovimi, saj so zdajšnje med letom na trenutke preobremenjene. Družba bo imela za popravilo predvidoma osem mesecev časa.

TPG Capital želi prevzeti Billabong

Potem ko je avstralski proizvajalec športne opreme Billabong v zadnjem četrtletju lani objavil precejšen upad dobička, kar je za polovico zmanjšalo ceno delnic, je družba zasebnega kapitala TPG Capital objavila 765 milijonov avstralskih dolarjev (625 milijonov evrov) vredno prevzemno ponudbo. To predstavlja skoraj 70-odstotno premijo glede na trenutno ceno, analitiki pa vseeno menijo, da je ponudba močno pod ceno glede na vrednost blagovne znamke Billabong.

Zaradi kolapsa Air Australie obtičalo 4000 potnikov

Nizkocenovni letalski prevoznik Air Australia je razglasil stečajni postopek, potem ko ni več zmogel plačevati stroškov goriva, zaradi nenadnega ukrepa pa je v azijsko-pacifiški regiji na tleh ostalo okoli 4000 imetnikov njihovih vozovnic. Avstralski nacionalni prevoznik Qantas je potnikom že ponudil lete po isti ceni, saj bo Air Australia potnikom povrnil stroške nakupa. Prav tako so potencialne interesente pozvali k objavi nakupnih ponudb.

Na Hrvaškem kmalu 25-odstotni DDV

Hrvaški sabor je včeraj sprejel paket davčnih zakonov, med katerim je tudi zvišanje DDV s 23 na 25 odstotkov. Višja stopnja DDV bo ena najvišjih v Evropi in bo začela veljati 1. marca, hkrati pa bodo uvedli še 10-odstotni DDV na otroško hrano, olje in beli sladkor ter komunalne storitve oskrbe z vodo. Vlada pričakuje, da se bo z višjim DDV v državni proračun letos steklo dodatnih 2,5 milijarde kun (331 milijonov evrov) davčnih prilivov.

Pripravil Jernej Ogrin