Blejka Alenka Čebašek je imela po življenjskem dosežku, dvanajstem mestu, nasmeh do ušes. Bolj kislega obraza, vsaj do finala moškega sprinta, kjer je njen princ Ola Vigen Hattestad za tolažbo osvojil tretje mesto, je bila Katja Višnar (28. mesto). Tako kot domačinka Justyna Kowalczyk (16. mesto) in Marit Bjoergen (22. mesto) je v hitrem, razmeroma dolgem sprintu na zglajeni smučini dosegla manj od pričakovanj.

Kvalifikacije, kjer so Slovenke začele kot deseta, dvajseta in triindvajseta, je napovedal turbulentne izločilne teke. Posebno zato, ker nekaterih favoritinj ni bilo v ospredju. Pri razvrščanju je naneslo, da sta se Fabjanova in Čebaškova tako znašli skupaj v prvi četrtfinalni skupini ob najhitrejših iz kvalifikacij, Nemki Denise Herrmann in Švedinji Hanni Brodin. Prav slednja, ki bo ena od največjih tekmic Čebaškove na bližnjem svetovnem prvenstvu mlajših članic v Turčiji, je narekovala hiter ritem. Nemajhno presenečenje je bil zelo napadalen in nepopustljiv tek Čebaškove. Prav nič se ni ustrašila izkušenih tekmic, niti kapetanke. "Že od starta je letelo na polno. Ni bilo nikakršnega popuščanja in tako mi je bilo hitro jasno, da ne smem popustiti, saj se lahko obrestuje. Alenka se me zagotovo ni bala. Sva pa morali obe posebno paziti, da se nisva zataknili s smučmi ali palicami, da se ne bi izločili sami," je opisala Fabjanova. V zadnjih metrih ni prišla ravno v korak za iztegnjeni korak in je s tretjim mestom v skupini, tako kot četrtouvrščena Čebaškova, le upala na nadaljevanje kot srečnica po času. Prav hiter tek te četrtfinalne skupine z obema Slovenkama pa je bil hladen tuš za nekaj tisoč nogometno razpoloženih privržencev Justyne Kowalczyk. Poljakinja je sicer prehitela Marit Bjoergen, vendar je po fotofinišu izgubila drugo mesto, ostala je brez rumene majice, Jakuszyce pa so onemele. Katji Višnar je zmanjkalo energije prav v zaključku, kjer je njen Ola vedno vklopil dodatni pogon, a v finalu je bil Kanadčan Davon Kershow nepremagljiv.

Srečnici četrtfinala sta padli v različni polfinalni skupini. Fabjanova se je prepustila taktiziranju vodilne sprinterke sezone Kikkan Randall. "Na prehodu z vrha klanca v spust je Kikkan napadla, vmes se je naredila prevelika luknja in zamudila sem zavetrje," je Fabjanova našla detajl, v katerem je izgubila boj za prvi mesti in veliki finale, medtem ko je še vedno po malem pokašljevala. "Ah, to se vleče že iz Rusije. Zaradi napora me je kašelj znova napadel, energijo mi je jemal že med tekmo. Želela sem teči še desetko v klasiki, tako pa nima smisla v takem stanju," je bolj v lastno tolažbo kot izgovor pripomnila deveta sprinterka sezone.

Ker je bila druga polfinalna skupina s Čebaškovo, kasnejšo zmagovalko Švedinjo Ido Ingemarsdotter in drugouvrščeno Maiken Falla hitrejša, je bila Blejka z zelo borbenim tekom celo bližje uvrstitvi v veliki finale kot srečnica po času, čeprav je bila šesta, zadnja. "V zadnjih 100 metrih me ni 'pobralo'. Le tako močna in hitra nisem še v tem elementu. Vesela sem, da se dvigam stopničko za stopničko. Očitno je bil trening na Rogli za svetovno prvenstvo dober. S takim uspehom z veseljem nadaljujem pot. Bila je dobra generalka," je Čebaškova dobila krila za pot v Turčijo. Varovanke Vladimirja Korolkeviča so na dosedanjih 26 tekmah svetovnega pokala v sezoni zbrale 446 točk, kar je točno 75 odstotkov lanske bere.